
Krem z dyni
Skoro cały czas mamy jeszcze jesień, to po raz kolejny przepis na danie z cyklu „jesienne smaki” i po raz kolejny w roli głównej wystąpi dynia :) Tym razem przygotujemy pyszny i bardzo rozgrzewający krem z dyni.
Dynia nie jest obecnie składnikiem zbyt często wykorzystywanym w kuchni, jednak ma ona sporo właściwości zdrowotnych (przeczytacie o tym TUTAJ) i warto wprowadzić ją do swojej kuchni.
Krem z dyni – składniki
- 500g dyni
- 1 mała papryczka chilli
- 2 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 400 ml mleczka kokosowego
- odrobina tartego imbiru (1-2 cm)
Krem z dyni – przepis
Na blaszce do pieczenia układamy obraną i pokrojoną w kostkę dynię, pokrojone w ćwiartki pomidory i ząbki czosnku. Warzywa pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 st. C.
Po upieczeniu przekładamy je do garnka, dodajemy mleczko kokosowe, pokrojoną w cienkie plasterki papryczkę chilli, i drobno pokrojony imbir. Całość gotujemy przez 5-7 minut, a następnie blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Wierzch zupy możemy posypać uprażonymi na patelni pestkami dyni.
Smacznego!