W dzisiejszych czasach rynek gastronomiczny w Polsce jest bardzo mocno rozwinięty, a przez to też konkurencyjny. To, czy dany lokal będzie przyciągał klientów, zależy między innymi od samego restauratora oraz oferty, jaką ma przygotowaną dla przyszłych gości. Jak zatem wyróżnić się na tle konkurencji? Jakie działania przedsięwziąć?
Koncepcja lokalu – pierwszy krok do sukcesu
Przede wszystkim dobra restauracja pachnie świeżym jedzeniem, bo to otwiera apetyt i sprawia, że klient ma ochotę zostać na dłużej. Warto zadbać o produkty od lokalnych dostawców, ponieważ dzięki temu kuchnia zyska więcej wyróżników na tle konkurencji. Bez względu na to, jaką kuchnię chce się serwować wprowadzanie nowych dań, odświeżanie menu, przyniesie do lokalu powiew świeżości i urozmaici usługi, a to klienci cenią sobie najbardziej.
Poza tym klienci uwielbiają wszelkiego rodzaju promocje i oferty specjalne. Dlatego też dobrym rozwiązaniem jest przemyśleć sposoby wyróżnienia się na tle konkurencji za pomocą różnego rodzaju zniżek. Goście uwielbiają być traktowani w sposób indywidualny. Można więc zastosować programy lojalnościowe dla stałych klientów.
Ponadto przestronny lokal, ciekawie zaaranżowany, to jednak nie wszystko. Liczy się przede wszystkim oryginalność i wyjątkowość. Należy pamiętać o tym, że gości restauracji przyciągają również inni ludzie, dekoracje, czy też zapachy. Niezwykle ważnym aspektem jest muzyka, która także wpływa na zmysły klientów.
Reklama dźwignią handlu… i gastronomii
Coraz większa liczba klientów, przed odwiedzeniem lokalu, sprawdza jego ofertę, czy też opinie o nim w sieci. Mówi się, że najlepszą reklamą w branży gastronomicznej jest pyszne jedzenie i miła obsługa. Aby powiększyć grono usatysfakcjonowanych klientów, należy zadbać o dobrą reklamę, a świetnym dodatkiem będzie strona internetowa. Chodzi przecież o to, aby budować dobre relacje z klientami i wzbudzać ich zaufanie. Dzięki obecności w internecie można zadbać o świadomość marki i podnieść jej wiarygodność. Dzięki temu każdy gość i klient będzie mógł na tablecie lub smartfonie sprawdzić menu, jakie oferuje restauracja.
Oferowanie czegoś więcej, niż konkurencja
Nie da się ukryć, że aby wyróżnić się na tle konkurencji, trzeba zawsze być o krok przed nią. Dlatego też wielu restauratorów kreuje nowe, specjalne oferty sezonowe, które często okazują się prawdziwym strzałem w dziesiątkę. Świetnym przykładem takiego rozwiązania jest oferta 2PAK w PasiBus. Co miesiąc lub kwartał można spodziewać się nowych kanapek w 2PAKu, który cieszy się ogromną popularnością wśród klientów. Obecnie jest to CZIKS, czyli kanapka z kurczakiem za 7.99 zł. Więcej można przeczytać o niej na https://pasibus.pl/pl/menu/2pak/