
Kluski leniwe – szybki przepis
Kto z nas nie pamięta smaku tego dnia ze szkolnej stołówki? Mam na myśli kluski leniwe z masełkiem i bułka tartą na słodko. Wbrew pozorom przygotowanie jest niezwykle proste i zajmie razem z ugotowanie nie więcej niż 15 minut.
Sprawdźcie… przepis poniżej.
Składniki:
250g sera białego, 1 jajko, 6 łyżek mąki, 2 łyżki masła, bułka tarta, 2 łyżki cukru.
Kluski leniwe – przepis:
W misce rozdrabniamy widelcem biały ser, dodajemy jajko, mąkę i całość mieszamy. Po wymieszaniu ciasta formujemy z niego wałeczki, a następnie kroimy kluseczki (najlepiej kroić je pod skosem).
Przygotowane kluseczki wrzucamy do wrzątku i gotujemy do momentu aż wypłyną na powierzchnię.
W międzyczasie na patelni rozpuszczamy masło, dodajmy bułkę tartą i cukier. Kluski leniwe podajemy okraszone masełkiem z bułką tartą.