Klasyczny przepis na lasagne
Makarony,  Obiady

Klasyczny przepis na lasagne

Lasagne to klasyczny przepis na danie kuchni włoskiej. Danie to jest idealnym pomysłem na obiad, kiedy szukamy inspiracji i mamy ochotę na danie pochodzące z Włoch.

Prostota składników i szybkość przygotowania czynią z tego dania idealną propozycję na wykwintny obiad.

Składniki na lasagne

  • makaron lasagne
  • mięso mielone wieprzowo- wołowe (500g)
  • passata pomidorowa (350ml)
  • koncentrat pomidorowy (2 łyżeczki)
  • cebula (1 sztuka)
  • czosnek (2 ząbki)
  • masło (4 łyżki + do wysmarowania naczynia)
  • mąka (4 łyżki)
  • mleko (400ml)
  • świeża bazylia (garść)
  • parmezan (100g)
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie

Przepis na lasagne

Cebulę, czosnek drobno siekamy i szklimy na odrobinie oleju kokosowego. Dodajemy mięso mielone i całość podsmażamy. W międzyczasie doprawiamy mięso solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Jak mięso będzie usmażone dodajemy passatę pomidorową i całość dusimy jeszcze przez kilka minut. Na chwilę przed końcem duszenia dodajemy drobno posiekaną bazylię.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy w nim naprzemiennie płaty makaronu lasagne (wcześniej moczymy je przez ok. 1 minutę w gorącej wodzie i suszymy na ręczniku papierowym), mięso mielone, sos beszamelowy, odrobina parmezanu itd. Ostatni płat lasagne także smarujemy sosem beszamelowym i posypujemy parmezanem.

Ile warstwa lasagne uda Wam się przygotować, zależy od wysokości Waszego naczynia żaroodpornego.

Przepis na sos beszamelowy

W garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i cały czas mieszając dolewamy powoli mleko. Sos beszamelowy mieszamy do momenty kiedy zacznie nam gęstnieć.

Smacznego!

 

 

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.