
Klasyczny przepis na lasagne
Lasagne to klasyczny przepis na danie kuchni włoskiej. Danie to jest idealnym pomysłem na obiad, kiedy szukamy inspiracji i mamy ochotę na danie pochodzące z Włoch.
Prostota składników i szybkość przygotowania czynią z tego dania idealną propozycję na wykwintny obiad.
Składniki na lasagne
- makaron lasagne
- mięso mielone wieprzowo- wołowe (500g)
- passata pomidorowa (350ml)
- koncentrat pomidorowy (2 łyżeczki)
- cebula (1 sztuka)
- czosnek (2 ząbki)
- masło (4 łyżki + do wysmarowania naczynia)
- mąka (4 łyżki)
- mleko (400ml)
- świeża bazylia (garść)
- parmezan (100g)
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
Przepis na lasagne
Cebulę, czosnek drobno siekamy i szklimy na odrobinie oleju kokosowego. Dodajemy mięso mielone i całość podsmażamy. W międzyczasie doprawiamy mięso solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Jak mięso będzie usmażone dodajemy passatę pomidorową i całość dusimy jeszcze przez kilka minut. Na chwilę przed końcem duszenia dodajemy drobno posiekaną bazylię.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy w nim naprzemiennie płaty makaronu lasagne (wcześniej moczymy je przez ok. 1 minutę w gorącej wodzie i suszymy na ręczniku papierowym), mięso mielone, sos beszamelowy, odrobina parmezanu itd. Ostatni płat lasagne także smarujemy sosem beszamelowym i posypujemy parmezanem.
Ile warstwa lasagne uda Wam się przygotować, zależy od wysokości Waszego naczynia żaroodpornego.
Przepis na sos beszamelowy
W garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i cały czas mieszając dolewamy powoli mleko. Sos beszamelowy mieszamy do momenty kiedy zacznie nam gęstnieć.
Smacznego!
4 komentarze
Kamil
A jak długo należy piec w piekarniku i w jakiej temperaturze?
Grzes
Lasagne pieczemy w temperaturze 170 st. C przez ok. 25 minut
Magda
W mniej klasycznej wersji można dodać odrobinę czerwonego wina. Ja osobiście zamiast mięsa wykorzystuję mielone tofu
Grzes
Magdo, nigdy wcześniej nie próbowałem tofu, więc chyba najwyższy czas :)