Kokosanki
Desery

Klasyczny przepis na kokosanki

Jeśli macie ochotę na zdrowy i bardzo szybki deser, albo spodziewacie się niezapowiedzianej wizyty znajomych i przez przypadek macie pod ręką wiórki kokosowe to polecam klasyczny przepis na kokosanki.

Kokosanki smakują wyśmienicie – są kruche i zarazem miękkie w środku.

Podczas pieczenia uważajcie na temperaturę w piekarniku i obserwujcie jak się pieką kokosanki. Jeśli zobaczycie, że są już rumiane to znak, aby wyjąć je z piekarnika, bo inaczej się Wam przypalą :)

Klasyczny przepis na kokosanki – potrzebne składniki (składniki na ok. 16 małych kokosanek)

  • 100g wiórek kokosowych
  • 30g gram masła
  • 80g cukru
  • 3 jajka
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku z cytryny

Klasyczny przepis na kokosanki – przygotowanie

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy 30g cukru, skrobię ziemniaczaną, cytrynę i całość ubijamy.

W rondelku roztapiamy masło, dodajemy wiórki kokosowe, cukier i mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.

Ubite białka mieszamy z wiórkami kokosowymi. Łyżeczką układamy niewielkie porcje na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w 160 st. C przez ok. 12-14 minut (jak kokosanki się zarumienią wcześniej, to znak aby je wyjąć z piekarnika).

Kokosanki

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.