
Klasyczny przepis na kokosanki
Jeśli macie ochotę na zdrowy i bardzo szybki deser, albo spodziewacie się niezapowiedzianej wizyty znajomych i przez przypadek macie pod ręką wiórki kokosowe to polecam klasyczny przepis na kokosanki.
Kokosanki smakują wyśmienicie – są kruche i zarazem miękkie w środku.
Podczas pieczenia uważajcie na temperaturę w piekarniku i obserwujcie jak się pieką kokosanki. Jeśli zobaczycie, że są już rumiane to znak, aby wyjąć je z piekarnika, bo inaczej się Wam przypalą :)
Klasyczny przepis na kokosanki – potrzebne składniki (składniki na ok. 16 małych kokosanek)
- 100g wiórek kokosowych
- 30g gram masła
- 80g cukru
- 3 jajka
- 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka soku z cytryny
Klasyczny przepis na kokosanki – przygotowanie
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy 30g cukru, skrobię ziemniaczaną, cytrynę i całość ubijamy.
W rondelku roztapiamy masło, dodajemy wiórki kokosowe, cukier i mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
Ubite białka mieszamy z wiórkami kokosowymi. Łyżeczką układamy niewielkie porcje na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 160 st. C przez ok. 12-14 minut (jak kokosanki się zarumienią wcześniej, to znak aby je wyjąć z piekarnika).
Smacznego!