
Kasza jaglana z warzywami
Od czasu do czasu trzeba zjeść coś zdrowego np. kaszę i coś bezmięsnego :) Madzia postanowiła przygotować pyszną kaszę jaglaną z warzywami, choć możecie spokojnie kaszę jaglaną zastąpić ryżem, albo kuskusem.
To danie jest bardzo sycące, a jeśli odrobinę mocniej je doprawicie, to rozgrzeje Was w te mroźne jeszcze wieczory.
Składniki na kaszę jaglaną z warzywami:
- 6-7 czerwonych papryk
- 1 kalafior
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 cukinie
- 4 pomidory
- puszka białej fasoli
- 250g pieczarek
- 2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 płaska łyżeczka pieprzu cayenne
Przepis na kaszę jaglaną z warzywami:
- Gotujemy kaszę jaglaną. Przepis znajdziemy na opakowaniu naszej kaszy.
- Cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę. Podsmażamy na patelni na odrobinie oleju. Jak cebula będzie już szklista przekładamy ją do dużego garnka.
- Paprykę myjemy, wyciągamy gniazda nasienne, kroimy w kosteczkę i dodajemy do garnka z cebulą.
- Cukinię dokładnie myjemy, a następnie kroimy w większą kosteczkę i dodajemy do garnka.
- Pieczarki obieramy, kroimy w kosteczkę i dodajemy do pozostałych składników.
- Całość dusimy razem kilka minut, a następnie dodajemy podzielonego na mniejsze różyczki kalafiora (NIE gotujemy go wcześniej), my użyliśmy mrożonego. Całość dusimy przez ok. 10-15 minut.
- Dodajemy do garnka fasolę, oraz pokrojone w kosteczkę pomidory. Całość doprawiamy do smaku 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne, 1 płaską łyżeczką ostrej papryki i 2 łyżeczkami curry.
- Wszystkie składniki dusimy razem jeszcze przez kilkanaście minut.
Nasz gulasz warzywny możemy podać wymieszany razem z kaszą, albo po prostu możemy nim polać kaszę jaglaną.
Nice :)