
Jak ugotować kaszę jaglaną
Wiele osób uważa, że nie smakuje im kasza jaglana, gdyż ma gorzki smak. Ten nieprzyjemny efekt jest jednak możliwy do prostego wyeliminowania. Wystarczy jedynie właściwie ugotować kaszę. Warto ją jeść, gdyż jest zdrowa i lekkostrawna.
Jak ugotować kaszę jaglaną
Kaszę jaglaną należy dobrze przepłukać wodą na sitku, a następnie przelać wrzątkiem. Właśnie dzięki temu nie będzie gorzka. Kaszę wrzucamy do gotującej się wody, a następnie dodajemy sól i olej.
Mieszamy delikatnie, by kasza nie przykleiła się do dna garnka. Po nakryciu pokrywką gotujemy na bardzo małym gazie około 15-18 minut od zagotowania. Nie mieszamy podczas gotowania, bo powstanie nieapetyczna papka. Po zdjęciu pokrywki poczekajmy chwilę, by nadmiar wody wyparował.
0 komentarzy