Parowar to w miarę nowy na Polskim rynku sprzęt AGD, zyskujący coraz większą popularność. Nic dziwnego, bo możemy w nim przygotować zdrowe, pełne witamin dania. Produkty gotowane na parze są o wiele bardziej zdrowsze, aniżeli te smażone na głębokim tłuszczu, a ich smak jest znacznie lepszy.
Działanie i obsługa parowaru jest bardzo prosta i z całą pewnością każdy sobie z nią poradzi. Dzisiejsze parowary są tak przygotowane, że możemy za ich pomocą przygotować 3 dania równocześnie np. zupę, rybę/mięso oraz deser.
Czas przygotowania posiłków w parowarze jest bardzo krótki, zobaczcie w jaki sposób przygotować łososia w 15 minut.
Łosoś z parowaru z zieloną fasolką – składniki
- filet z łososia
- łyżeczka oregano
- łyżeczka ziół prowansalskich
- sól
- pieprz
- 200g zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona)
- sos chrzanowy -> przepis znajdziecie TUTAJ
Łosoś z parowaru z zieloną fasolką – składniki
Łososia myjemy, osuszamy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano i odrobiną ziół prowansalskich. Następnie układamy go na najniższej tacce w parowarze.
Fasolkę układamy na kolejnej tacce w parowarze.
Ustawiamy parowar na 15 minut. Zazwyczaj po tym czasie parowar przestawi się w tryb podtrzymania temperatury aby nasz posiłek nie był zimny.
Łososia podajemy z zieloną fasolką i sosem chrzanowym – tak, tak spróbujcie go z tym sosem, jest przepyszny :)
Smacznego!