Parowar to w miarę nowy na Polskim rynku sprzęt AGD, zyskujący coraz większą popularność. Nic dziwnego, bo możemy w nim przygotować zdrowe, pełne witamin dania. Produkty gotowane na parze są o wiele bardziej zdrowsze, aniżeli te smażone na głębokim tłuszczu, a ich smak jest znacznie lepszy.

Działanie i obsługa parowaru jest bardzo prosta i z całą pewnością każdy sobie z nią poradzi. Dzisiejsze parowary są tak przygotowane, że możemy za ich pomocą przygotować 3 dania równocześnie np. zupę, rybę/mięso oraz deser.

Czas przygotowania posiłków w parowarze jest bardzo krótki, zobaczcie w jaki sposób przygotować łososia w 15 minut.

Łosoś z parowaru z zieloną fasolką – składniki

  • filet z łososia
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz
  • 200g zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona)
  • sos chrzanowy -> przepis znajdziecie TUTAJ

Łosoś z parowaru z zieloną fasolką – składniki

Łososia myjemy, osuszamy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano i odrobiną ziół prowansalskich. Następnie układamy go na najniższej tacce w parowarze.

Fasolkę układamy na kolejnej tacce w parowarze.

Ustawiamy parowar na 15 minut. Zazwyczaj po tym czasie parowar przestawi się w tryb podtrzymania temperatury aby nasz posiłek nie był zimny.

Łososia podajemy z zieloną fasolką i sosem chrzanowym – tak, tak spróbujcie go z tym sosem, jest przepyszny :)

Smacznego!