Jak przygotować młodego kalafiora
Poradniki

Jak przygotować młodego kalafiora

Sezon na młode warzywa w pełni. Powinniśmy z tego korzystać tak często jak to możliwe. Tym razem chciałbym Wam powiedzieć, jak przygotować młodego kalafiora, ale zanim to zrobię, kilka słów na temat samego kalafiora.

Kalafior chroni nasz organizm przed rakiem oraz powoduje jego odmładzanie. Jednak najważniejszą substancją zawartą w kalafiorze jest sulforafan, która zapobiega powstawaniu niektórych nowotworów. Kalafiory zawierają także antyoksydanty, beta karoten, witaminę A i C. Nie możemy zapomnieć także o potasie, wapnie i magnezie.

Jak przygotować młodego kalafiora:

  1. Kalafiora pozbawiamy zielonych liści, myjemy i wkładamy do gotującej się wody. Gotujemy go ok. 10 minut (tym razem będzie to wersja z jeszcze półtwardym kalafiorem). Pamiętajcie, że kalafiora można jeść też na surowo.
  2. Na patelni rozpuszczamy masełko, dosypujemy odrobinę bułki tartej i taką bułką z masełkiem polewamy kalafiora.

Spróbujcie, to jest pyszne :)

3 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Ania_S
1 czerwca 2015 10:23

Uwielbiam kalafiora, ale takiej polewy z masła i bułki już nie :p Muszę kupić w najbliższym czasie ;)

Web Hosting
6 sierpnia 2017 22:03

Poniewaz lubie kotlety roslinne, warzywne, jarskie, to nie bylo wyjscia, kalafior rowniez musial sie w nich znalezc. Kolorowa, wesola i pyszna zupa z kalafiora powinna raz na jakis czas znalezc sie na naszych stolach.