
Jajka faszerowane łososiem
Jajka faszerowane łososiem to przepyszne danie, które jest doskonałym sposobem na urozmaicenie tegorocznego wielkanocnego śniadania. To danie to piękne połączenie świeżego łososia i aromatycznych jajek, które można przygotować w zaledwie piętnaście minut.
Oprócz tego, że są idealnym daniem na Wielkanoc, jajka nadziewane łososiem są proste w przygotowaniu i mogą być podawane na różne inne okazje, takie jak rodzinne obiady i świąteczne obiady. To łatwe danie zapewnia ogromne korzyści pod względem odżywczym, ponieważ jest pełne kwasów tłuszczowych omega-3, które są niezbędne dla zdrowia człowieka.
Niezależnie od tego, czy chcesz dodać to danie do swojego wielkanocnego menu, czy planujesz serwować je na spotkaniach przez cały rok, jajka faszerowane łososiem zapewnią jednocześnie smak, korzyści zdrowotne i wygodę.
Jajka faszerowane łososiem składniki:
- 10 jajek
- 1 mały pęczek koperku
- 1 ogórek konserwowy
- 100g łososia (może być sałatkowy)
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz
- szczypta ostrej papryki
Jajka faszerowane łososiem przepis:
Jajka gotujemy na twardo i odstawiamy do ostygnięcia. Po ugotowaniu jajka zalewamy zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Nie wiem czy wiecie, ale jajek nie można też gotować za długo, bo tracą wszystkie swoje walory odżywcze. Zobaczcie – Jak ugotować jajka na twardo żeby się dobrze obierały.
Łososia, ogórka kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Ja najpierw kroję ogórka wzdłuż na pół, jeszcze raz na pół i wycinam gniazdo nasienne. Nie potrzebuję w farszu nadmiaru wody. Koperek drobno siekamy.
Jajka kroimy na połówki i wyciągamy żółtka.
Żółtka rozgniatamy widelcem i dodajemy pokrojone składniki. Pamiętajcie aby najpierw rozgnieść żółtka. Jeśli będziecie to robili razem z pozostały składnikami to ze wszystkiego zrobi się Wam papka.Całość mieszamy z majonezem i jogurtem naturalnym. Możecie użyć samego jogurtu naturalnego.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Tak przygotowanym farszem nadziewamy białka.

Smacznego!