
Gulasz z fasolą
Gulasz z fasolą to danie dobre na każdą okazję, świetnie sprawdzi się na niedzielny obiad w gronie rodziny, jak i na co dzień.
Podstawą dobrego gulaszu jest odpowiednie doprawienie mięsa, tak aby było bardzo aromatyczne i miało wyjątkowy smak.
Gulasz z fasolą możemy dodać z dodatkiem, który najbardziej lubimy… może to być kasza, ryż, makaron czy ziemniaki.
Gulasz z fasolą – składniki:
- 1,5 kg szynki wieprzowej
- 1/2 selera naciowego
- 1 szklanka fasoli
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 cebula
- olej do smażenia
- mąka pszenna
- sól
- pieprz
- oregano
- 3 liście laurowe
Gulasz z fasolą – przepis:
- Fasolę zalewamy wodą i odstawiamy na noc.
- Warzywa kroimy w kostkę, lub półplasterki (jak wolicie).
- Mięso kroimy w dużą kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem, oregano i obtaczamy w mące.
- Mięso smażymy na odrobinie oleju do uzyskania rumianego koloru, następnie przekładamy go do garnka.
- Do mięsa dodajemy fasolę (razem z wodą, w której się moczyła) i zaczynamy dusić na wolnym ogniu.
- W między czasie warzywa przesmażamy na patelni i dodajemy do garnka.
Dolewamy wodę, aby całość nam się nie przypaliła i dusimy na wolnym ogniu przez ok. 45 minut. Gulasz trzeba od czasu do czasu zamieszać i dolać wody (jeśli cała odparuje), aby nie przywarł do dna. - Następnie dodajemy pomidory w puszce, koncentrat pomidorowy i całość dusimy jeszcze przez ok. 15 minut.
Smacznego!
Wszystko fajnie ale nie wolno uzywac wody w ktorej sie fasola moczyla. Jest trujaca.
Dziękuję za cenną uwagę :) To był już ostatni raz.