Gulasz wieprzowy z łopatki

Gulasz wieprzowy z łopatki

Doskonały do kaszy, ziemniaków, ryżu – gulasz wieprzowy z łopatki. Ten przepis to lekka modyfikacja przepisu znalezionego w książce ABC Gotowania.
Jest delikatny i „słodki” w smaku.

Przygotowanie jego niestety zajmie nam odrobinę czasu, ale warto… bo dzięki temu będziemy mieli obiad na kilka dni :)

Gulasz wieprzowy z łopatki – składniki:

  • 1,4 kg łopatki
  • 3 papryki (w różnych kolorach)
  • 100g koncentratu pomidorowego (1/2 słoiczka)
  • 4 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2l bulionu warzywnego
  • mąka
  • 1 szklanka czerwonego wina (wytrawne/półwytrawne)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 3 liście laurowe
  • 6-7 ziarenek ziela angielskiego
  • olej
  • sól
  • pieprz

Gulasz wieprzowy z łopatki – przepis:

  1. Łopatkę myjemy, osuszamy i kroimy w dużą kostkę. Następnie obtaczamy ją w mące, po strzepaniu jej nadmiaru, smażymy łopatkę na patelni. Po usmażeniu przekładamy ją do większego garnka.
  2. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w ćwierć piórka aż zmięknie. Na chwilę przed końcem smażenia cebuli, dodajemy czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Całość przekładamy do większego garnka.
  3. Do garnka dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę.
  4. Koncentrat pomidorowy mieszamy z odrobiną wody i dodajemy do gulaszu.
  5. Całość podlewamy bulionem, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, paprykę, sól, pieprz i dusimy na wolnym ogniu przez ok. 1 godzinę 20 minut. W połowie duszenia, dodajemy do gulaszu czerwone wino.

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.