
Gulasz wieprzowy z łopatki
Doskonały do kaszy, ziemniaków, ryżu – gulasz wieprzowy z łopatki. Ten przepis to lekka modyfikacja przepisu znalezionego w książce ABC Gotowania.
Jest delikatny i „słodki” w smaku.
Przygotowanie jego niestety zajmie nam odrobinę czasu, ale warto… bo dzięki temu będziemy mieli obiad na kilka dni :)
Gulasz wieprzowy z łopatki – składniki:
- 1,4 kg łopatki
- 3 papryki (w różnych kolorach)
- 100g koncentratu pomidorowego (1/2 słoiczka)
- 4 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2l bulionu warzywnego
- mąka
- 1 szklanka czerwonego wina (wytrawne/półwytrawne)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 3 liście laurowe
- 6-7 ziarenek ziela angielskiego
- olej
- sól
- pieprz
Gulasz wieprzowy z łopatki – przepis:
- Łopatkę myjemy, osuszamy i kroimy w dużą kostkę. Następnie obtaczamy ją w mące, po strzepaniu jej nadmiaru, smażymy łopatkę na patelni. Po usmażeniu przekładamy ją do większego garnka.
- Na tej samej patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w ćwierć piórka aż zmięknie. Na chwilę przed końcem smażenia cebuli, dodajemy czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Całość przekładamy do większego garnka.
- Do garnka dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę.
- Koncentrat pomidorowy mieszamy z odrobiną wody i dodajemy do gulaszu.
- Całość podlewamy bulionem, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, paprykę, sól, pieprz i dusimy na wolnym ogniu przez ok. 1 godzinę 20 minut. W połowie duszenia, dodajemy do gulaszu czerwone wino.
Smacznego!
0 komentarzy