Miało być zdrowe odżywianie i będzie :) Tym razem będzie to gulasz z przewagą warzyw i co najważniejsze bez grama mąki i innych niezdrowych składników. Gulasz podamy z kaszą kuskus.

Owszem wymaga on od nas chwilę przygotowania, bowiem jest sporo warzyw, które musimy pokroić w kosteczkę.

Składniki na gulasz mięsno-warzywny:

  • 1-1,3 kg łopatki
  • 3 czerwone papryki
  • 2 żółte papryki
  • 3 pomidory
  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • 1 kalafior
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól, pieprz

Przepis na gulasz mięsno-warzywny:

  1. Mięso (my użyliśmy łopatkę wieprzową) kroimy w większe kawałeczki, pamiętajcie że nie muszą one być jednakowej wielkości. A następnie podsmażamy na 3 łyżkach oleju na dużej patelni. Podsmażone mięso doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  2. Bakłażana i cukinię dokładnie myjemy i kroimy w większą kostkę.
  3. Z pora zdejmujemy pierwszą warstwę, następnie go myjemy i kroimy w półplasterki.
  4. Papryki dokładnie myjemy, usuwamy z nich gniazdo nasienne, a następnie kroimy w drobną kosteczkę.
  5. Kalafiora myjemy, dzielimy na malutkie różyczki, a następnie gotujemy al dente w osolonej wodzie przez ok. 15 minut.
  6. W dużym garnku na 2 łyżkach oliwy podsmażamy pora (dodajemy szczyptę soli) i przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, a następnie dodajemy mięso, paprykę, cukinię, bakłażana i dolewamy 1 szklankę wody. Całość dusimy przez ok. 35 minut.
  7. Dodajemy 1,5 łyżeczki słodkiej papryki i łyżeczkę ostrej papryki.
  8. Do gulaszu dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora, puszkę czerwonej fasoli razem z zalewą i całość dusimy przez kolejne 10 minut.
  9. Następnie dodajemy kalafiora i całość dusimy jeszcze przez ok. 10 minut.

Taki gulasz najlepiej podać z kaszą jęczmienną, makaronem pełnoziarnistym, pęczakiem albo kaszą kuskus.

Obejrzyj nasze filmy: