Tym razem przepis na grillowany filet z kurczaka z zieloną fasolką szparagową z masełkiem i bułeczką. Fantastyczny pomysł na niedzielny obiad. Jeśli go podamy w elegancki sposób stanowi także świetny pomysł na romantyczną kolację (tylko nie podawajcie go wtedy z sosem czosnkowym) :)

Lista na zakup oraz bardzo prosty przepis jest poniżej…

Grillowany filet z kurczaka z zieloną fasolką – składniki

  • dużą pierś z kurczaka
  • ulubione zioła (np. tymianek, zioła prowansalskie, majeranek, bazylia, czerwona ostra papryka)
  • kilka ząbków czosnku
  • oliwa
  • zielona fasolka szparagowa (w zależności od pory roku może być świeża lub mrożona)
  • 50-100 g masła
  • 2-3 łyżki bułki tartej

Grillowany filet z kurczaka z zieloną fasolką – przepis

Przygotowanie musimy zacząć od przygotowania filetów. Pierś kroimy wzdłuż, tak aby powstały nam dwa kawałki. Następnie delikatnie je rozbijamy, aby nie były zbyt grube i zgrillowany nam się równo z każdej strony. Podczas rozbijania przykryjmy je folią spożywczą, nie ubrudzimy w ten sposób sobie kuchni.

Następnie dodajemy je do miseczki wlewamy odrobinę oliwy, dodajemy pokrojone na połówki ząbki czosnku i nasze ulubione przyprawy. Delikatnie mieszamy wszystko, tak aby marynata pokryła całe kawałki mięsa. Następnie przykrywamy mięso folią i odstawiamy do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.

Filet z kurczaka grillujemy na patelni grillowej z obu stron. Bardzo ważne jest aby obrócić go tylko raz, aby miał na sobie takie paseczki jak mięso z grilla.

W między czasie kiedy kurczak nam się grilluje do gotującej wody wrzucamy zieloną fasolkę i gotujemy 15-20 minut aż będzie miękka.

Po ugotowaniu fasolki na patelni roztapiamy masło i dodajemy bułkę tartą (uważajmy aby go nie przypalić) po czym naszą fasolkę mieszamy na patelni z masełkiem.

Do grillowanego filetu z kurczaka doskonale pasuje sos czosnkowy.