Tym razem przepis na grillowany filet z kurczaka z zieloną fasolką szparagową z masełkiem i bułeczką. Fantastyczny pomysł na niedzielny obiad. Jeśli go podamy w elegancki sposób stanowi także świetny pomysł na romantyczną kolację (tylko nie podawajcie go wtedy z sosem czosnkowym) :)
Lista na zakup oraz bardzo prosty przepis jest poniżej…
Grillowany filet z kurczaka z zieloną fasolką – składniki
- dużą pierś z kurczaka
- ulubione zioła (np. tymianek, zioła prowansalskie, majeranek, bazylia, czerwona ostra papryka)
- kilka ząbków czosnku
- oliwa
- zielona fasolka szparagowa (w zależności od pory roku może być świeża lub mrożona)
- 50-100 g masła
- 2-3 łyżki bułki tartej
Grillowany filet z kurczaka z zieloną fasolką – przepis
Przygotowanie musimy zacząć od przygotowania filetów. Pierś kroimy wzdłuż, tak aby powstały nam dwa kawałki. Następnie delikatnie je rozbijamy, aby nie były zbyt grube i zgrillowany nam się równo z każdej strony. Podczas rozbijania przykryjmy je folią spożywczą, nie ubrudzimy w ten sposób sobie kuchni.
Następnie dodajemy je do miseczki wlewamy odrobinę oliwy, dodajemy pokrojone na połówki ząbki czosnku i nasze ulubione przyprawy. Delikatnie mieszamy wszystko, tak aby marynata pokryła całe kawałki mięsa. Następnie przykrywamy mięso folią i odstawiamy do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.
Filet z kurczaka grillujemy na patelni grillowej z obu stron. Bardzo ważne jest aby obrócić go tylko raz, aby miał na sobie takie paseczki jak mięso z grilla.
W między czasie kiedy kurczak nam się grilluje do gotującej wody wrzucamy zieloną fasolkę i gotujemy 15-20 minut aż będzie miękka.
Po ugotowaniu fasolki na patelni roztapiamy masło i dodajemy bułkę tartą (uważajmy aby go nie przypalić) po czym naszą fasolkę mieszamy na patelni z masełkiem.
Do grillowanego filetu z kurczaka doskonale pasuje sos czosnkowy.
No, wygląda apetycznie :)
I tak też smakuje :)
Wyglada bardzo apetycznie.
Rewelacyjne danie:) bardzo mi się podoba:)