A tym razem przepis na moją ulubioną zupę fasolową w wykonaniu Madzi. To prawdziwa, gęsta zupa fasolowa, taka jaka powinna być każda zupa fasolowa. Cóż tutaj więcej mówić… jest po prostu pyszna.

I warto poświęcić trochę czasu na jej przygotowanie.

Składniki

  • 250g fasoli
  • cebulę
  • 0,5 kg wędzonych żeberek
  • 0,5 kg kiełbasy
  • 2 duże marchewki
  • 4-5 ziemniaków
  • kostki rosołowe
  • sól, pieprz

Zupa fasolowa – przepis

1. Przygotowanie zupy zaczynamy od zostawienia na całą noc fasoli w wodzie, tak aby nam zmiękła.

2. W wodzie w której moczyła się fasola, będziemy gotowali naszą zupę. Do gotującej się fasoli dodajemy wędzone żeberka i gotujemy do czasu kiedy żeberka będą miękkie. Dodajemy ziemniaki, marchewkę, kostkę rosołową i doprawiamy solą i pieprzem.

3. W między czasie na patelni szklimy cebulę i podsmażamy kiełbasę, a następnie wszystko dodajemy do gotującej się zupy.

4. Gotujemy jeszcze przez 20-30 minut i gotowe.

Jest pyszne :)

Dziękuję Madziu i czekam na kolejną :)