A tym razem przepis na moją ulubioną zupę fasolową w wykonaniu Madzi. To prawdziwa, gęsta zupa fasolowa, taka jaka powinna być każda zupa fasolowa. Cóż tutaj więcej mówić… jest po prostu pyszna.
I warto poświęcić trochę czasu na jej przygotowanie.
Składniki
- 250g fasoli
- cebulę
- 0,5 kg wędzonych żeberek
- 0,5 kg kiełbasy
- 2 duże marchewki
- 4-5 ziemniaków
- kostki rosołowe
- sól, pieprz
Zupa fasolowa – przepis
1. Przygotowanie zupy zaczynamy od zostawienia na całą noc fasoli w wodzie, tak aby nam zmiękła.
2. W wodzie w której moczyła się fasola, będziemy gotowali naszą zupę. Do gotującej się fasoli dodajemy wędzone żeberka i gotujemy do czasu kiedy żeberka będą miękkie. Dodajemy ziemniaki, marchewkę, kostkę rosołową i doprawiamy solą i pieprzem.
3. W między czasie na patelni szklimy cebulę i podsmażamy kiełbasę, a następnie wszystko dodajemy do gotującej się zupy.
4. Gotujemy jeszcze przez 20-30 minut i gotowe.
Jest pyszne :)
Dziękuję Madziu i czekam na kolejną :)