
Francuski zawijaniec
Nie zawsze kotlet i ziemniaki, tym razem pewna odmiana. Francuski zawijaniec jest doskonałą odmianą dla wszystkich mięsożerców, ale i świetnym pomysłem na obiad dla tych wszystkich którzy nie jadają mięsa.
Lista na zakupy oraz przepis jest poniżej…
Zawijaniec – składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskie
- 1 cebula
- 4 większe pieczarki
- 1 mała czerwona papryka
- 1 mała biała papryka
- 10 oliwek
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 cukinia
- 2 szklanki makaronu świderki
- 1 kulka mozzarelli
- 1 jajko
- 1 brokuł
- przyprawy: pieprz ziołowy
- 8 ząbków czosnku
- 200 g jogurtu naturalnego
Przygotowanie zawijańca:
- Na oleju podsmażamy pokrojoną w półplasterki cebulę oraz pokrojone w ćwiarteczki pieczarki. Następnie dodajemy pokrojone w paseczki papryki oraz pokrojoną w półplasterki cukinię. Całość przyprawiamy pieprzem ziołowym i dusimy do miękkości.
- W międzyczasie w osolonej wodzie gotujemy makaron wg. przepisu z opakowania, tak aby był al’ dente.
- W dużym garnku gotujemy (przez ok. 6 minut) brokuła, tak aby był al’ dente.
- Do poduszonych warzyw dodajmy kukurydzę, oraz pokrojone na połówki oliwki. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy ugotowany makaron oraz brokuła.
- Warzywa odstawiamy do ostudzenia.
- Na rozłożonym cieście francuskim na połowie układamy farsz i pokrojoną w plasterki mozzarelle, następnie przykrywamy go drugą częścią ciasta francuskiego.
- Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem.
- Francuskiego zawijańca pieczemy przez 30 minut w nagrzanym do 180 st. C piekarniku. Ciasto powinno mieć złoty kolor.
Przygotowanie sosu czosnkowego:
- Ząbki czosnku drobno kroimy, a następnie rozcieramy na desce z odrobiną sosu.
- Czosnek łączymy w misce razem z jogurtem naturalnym i odstawiamy na ok. 15 minut tak aby sos się przegryzł.
Smacznego !