Francuski zawijaniec Madzi :)
Makarony

Francuski zawijaniec Madzi :)

Nie zawsze kotlet i ziemniaki, tym razem pewna odmiana. Francuski zawijaniec jest doskonałą odmianą dla wszystkich mięsożerców, ale i świetnym pomysłem na obiad dla tych wszystkich którzy nie jadają mięsa.

Lista na zakupy oraz przepis jest poniżej…

Zawijaniec – składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskie
  • 1 cebula
  • 4 większe pieczarki
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 mała biała papryka
  • 10 oliwek
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 cukinia
  • 2 szklanki makaronu świderki
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1 jajko
  • 1 brokuł
  • przyprawy: pieprz ziołowy
  • 8 ząbków czosnku
  • 200 g jogurtu naturalnego

Przygotowanie zawijańca:

  1. Na oleju podsmażamy pokrojoną w półplasterki cebulę oraz pokrojone w ćwiarteczki pieczarki. Następnie dodajemy pokrojone w paseczki papryki oraz pokrojoną w półplasterki cukinię. Całość przyprawiamy pieprzem ziołowym i dusimy do miękkości.
  2. W międzyczasie w osolonej wodzie gotujemy makaron wg. przepisu z opakowania, tak aby był al’ dente.
  3. W dużym garnku gotujemy (przez ok. 6 minut) brokuła, tak aby był al’ dente.
  4. Do poduszonych warzyw dodajmy kukurydzę, oraz pokrojone na połówki oliwki. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy ugotowany makaron oraz brokuła.
  5. Warzywa odstawiamy do ostudzenia.
  6. Na rozłożonym cieście francuskim na połowie układamy farsz i pokrojoną w plasterki mozzarelle, następnie przykrywamy go drugą częścią ciasta francuskiego.
  7. Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem.
  8. Francuskiego zawijańca pieczemy przez 30 minut w nagrzanym do 180 st. C piekarniku. Ciasto powinno mieć złoty kolor.

 

Przygotowanie sosu czosnkowego:

  1. Ząbki czosnku drobno kroimy, a następnie rozcieramy na desce z odrobiną sosu.
  2. Czosnek łączymy w misce razem z jogurtem naturalnym i odstawiamy na ok. 15 minut tak aby sos się przegryzł.

Smacznego !

 

 

 

 

 

 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.