
Francuski warzywniaczek :)
Tarta z warzywami zadowoli nawet największych mięsożerców. Wystarczy ją przygotować w odpowiedni sposób aby była wspaniałym pomysłem na pyszny rodzinny obiad.
Znajdzie również świetne zastosowanie podczas spotkania ze znajomymi. Przygotowanie tarty nie jest trudne ani czasochłonne.
Tarta z warzywami – składniki
- 1 zielona cukinia
- 1 żółta cukinia
- 20 oliwek
- 4 ząbki czosnku
- 15 suszonych pomidorów
- ciasto francuskie
- odrobina masła – do wysmarowania formy do tarty
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- 7-8 plasterków żółtego sera
Tarta z warzywami – przygotowanie
- Cukinię myjemy, kroimy w plasterki, a następnie przekładamy na patelnię. Podsmażamy ją na odrobinie oliwy i czosnku. Doprawiamy odrobiną czarnego, świeżo zmielonego pieprzu i solą.
- Oliwki kroimy na ćwiartki, pomidory suszone kroimy w kosteczkę (większej grubości) i dodajemy do cukinii.
- Formę do tarty smarujemy masłem, wykładamy ciastem francuskim i układamy na niej warzywa. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 10 minut.
- Po tym czasie na wierzchu tarty układamy plasterki żółtego sera i wkładamy do piekarnika na kolejne 25-30 minut.
Tartę cukiniową najlepiej podać z sosem czosnkowym, albo salsą pomidorową.
Smacznego !
0 komentarzy