Faszerowany kurczak Madzi :)
Mięsa

Faszerowany kurczak

Faszerowany kurczak pieczony w całości to pomysł na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Jest to przysmak o bardzo długiej tradycji, przepis na tego kurczaka pojawia się w starych, bardzo starych książkach kucharskich.

Kurczak po przygotowaniu jest soczysty, chrupiący z zewnątrz i pełny aromatu przypraw.

Składniki

  • kurczak (ok. 1,5 kg)
  • 300g mięsa mielonego
  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • pęczek koperku
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • przyprawa do kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • 2 jajka
  • 1 czerstwą bułkę

Faszerowany kurczak – przepis

  1. Kurczaka myjemy, osuszamy.
  2. Przygotowanie farszu: drobno kroimy pierś z kurczaka, następnie dodajemy ją do miski razem z mięsem mielonym. Dodajemy drobno pokrojony czosnek, namoczoną wcześniej bułkę, 2 jajka, przyprawę do mięsa mielonego, sól, pieprz i drobno posiekany koperek. Całość dokładnie wyrabiamy.
  3. Przygotowanym farszem nadziewamy kurczaka i po wierzchu nacieramy go oliwą oraz posypujemy przyprawą do kurczaka.
  4. Pieczemy go w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem podlanym szklanką wody w temperaturze 180 st. C przez 1,5 godziny.

Coś pysznego :) Warto spróbować.

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze