
Faszerowany kurczak
Faszerowany kurczak pieczony w całości to pomysł na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Jest to przysmak o bardzo długiej tradycji, przepis na tego kurczaka pojawia się w starych, bardzo starych książkach kucharskich.
Kurczak po przygotowaniu jest soczysty, chrupiący z zewnątrz i pełny aromatu przypraw.
Składniki
- kurczak (ok. 1,5 kg)
- 300g mięsa mielonego
- 1 pojedynczy filet z kurczaka
- pęczek koperku
- 3 ząbki czosnku
- przyprawa do mięsa mielonego
- przyprawa do kurczaka
- sól
- pieprz
- 2 jajka
- 1 czerstwą bułkę
Faszerowany kurczak – przepis
- Kurczaka myjemy, osuszamy.
- Przygotowanie farszu: drobno kroimy pierś z kurczaka, następnie dodajemy ją do miski razem z mięsem mielonym. Dodajemy drobno pokrojony czosnek, namoczoną wcześniej bułkę, 2 jajka, przyprawę do mięsa mielonego, sól, pieprz i drobno posiekany koperek. Całość dokładnie wyrabiamy.
- Przygotowanym farszem nadziewamy kurczaka i po wierzchu nacieramy go oliwą oraz posypujemy przyprawą do kurczaka.
- Pieczemy go w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem podlanym szklanką wody w temperaturze 180 st. C przez 1,5 godziny.
Coś pysznego :) Warto spróbować.
Smacznego!