Domowy chleb z oliwkami i cebulką jest chrupiący, pachnący, świeży i doskonale smakuje. O kim mowa?

Domowy chleb doskonale smakuje nawet z samym masłem, możemy go długo przechowywać i przygotować ze składnikami na jakie w danym momencie mamy ochotę.

Domowy chleb z oliwkami i cebulką – składniki

  • 6 szklanek mąki (ok. 800 g)
  • 2 szklanki letniej wody (ok. 500ml)
  • 1 kostka drożdży (100 g)
  • 2 cebule
  • oliwki (100g)
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki oleju (oliwy)
  • 5 łyżek słonecznika

Domowy chleb z oliwkami i cebulką – przepis

 

Najlepszy chleb wychodzi z gotowanej wody, musi być ciepła (nie może być gorąca).

W miseczce w 1/4 szklanki wody rozkruszamy drożdże, posypujemy 2 łyżkami mąki i dodajemy 2 łyżeczki cukru. Odstawiamy na ok. 15 minut.

 

W między czasie podsmażamy na patelni cebulę pokrojoną w piórka.

 

W dużej mieszamy mąkę z 1 łyżeczką soli, 1 łyżeczką oleju, pozostałą wodą, cebulą, oliwkami i przygotowanymi drożdżami. Całość wyrabiamy ok. 5 minut. (Jeśli ciasto będzie zbyt klejące dosypujemy odrobinę mąki, jeśli będzie za twarde – dolewamy wody.)

 

 

 

 

 

 

Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 45 minut.

 

Jak ciasto będzie już wyrośnięte jeszcze przez chwilę je wyrabiamy (aby pozbyć się powietrza z ciasta) i tak przygotowane ciasto wkładamy do dużej keksówki lub dwóch małych, możemy całość posypać słonecznikiem.

 

Odstawiamy jeszcze na kilkanaście minut w ciepłe miejsce, a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st C i pieczemy ok. 1 godziny.