Domowy chleb z oliwkami i cebulką jest chrupiący, pachnący, świeży i doskonale smakuje. O kim mowa?
Domowy chleb doskonale smakuje nawet z samym masłem, możemy go długo przechowywać i przygotować ze składnikami na jakie w danym momencie mamy ochotę.
Domowy chleb z oliwkami i cebulką – składniki
- 6 szklanek mąki (ok. 800 g)
- 2 szklanki letniej wody (ok. 500ml)
- 1 kostka drożdży (100 g)
- 2 cebule
- oliwki (100g)
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki oleju (oliwy)
- 5 łyżek słonecznika
Domowy chleb z oliwkami i cebulką – przepis
Najlepszy chleb wychodzi z gotowanej wody, musi być ciepła (nie może być gorąca).
W miseczce w 1/4 szklanki wody rozkruszamy drożdże, posypujemy 2 łyżkami mąki i dodajemy 2 łyżeczki cukru. Odstawiamy na ok. 15 minut.
W między czasie podsmażamy na patelni cebulę pokrojoną w piórka.
W dużej mieszamy mąkę z 1 łyżeczką soli, 1 łyżeczką oleju, pozostałą wodą, cebulą, oliwkami i przygotowanymi drożdżami. Całość wyrabiamy ok. 5 minut. (Jeśli ciasto będzie zbyt klejące dosypujemy odrobinę mąki, jeśli będzie za twarde – dolewamy wody.)
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 45 minut.
Jak ciasto będzie już wyrośnięte jeszcze przez chwilę je wyrabiamy (aby pozbyć się powietrza z ciasta) i tak przygotowane ciasto wkładamy do dużej keksówki lub dwóch małych, możemy całość posypać słonecznikiem.
Odstawiamy jeszcze na kilkanaście minut w ciepłe miejsce, a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st C i pieczemy ok. 1 godziny.
Jutro będe piekła;) wyglada smakowicie, jak upieke to zaraz napisze………dziekuje i pozdrawiam
Właśnie upiekłam – rewelacja!Polecam!
Ale wspaniały! Uwielbiam domowe pieczywo, może kiedyś upiekę też taki chlebek :)