To nie prawda, że dobre i fenomenalne tiramisu można zjeść tylko w dobrej restauracji. Pokażę Wam jak przygotować domową wersję tego pysznego tiramisu – szybko i smacznie :) Jedynie będziecie musieli się uzbroić w cierpliwość, bo ten niezwykły deser po przygotowaniu musi postać w lodówce ok. 4 godzin.

Pewnie wiele osób zada sobie pytanie – co nas tak bardzo urzeka w tym deserze?

Myślę, że gładki krem z serkiem mascarpone idealnie komponujący się z kawowym smakiem biszkoptów.

Zobaczcie zatem, jak przygotować domowe tiramisu

Domowe tiramisu – składniki:

  • 400g biszkoptów
  • 500g serka mascarpone
  • 400g śmietany 30%
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 łyżeczki kawy (rozpuszczalnej)
  • 50g cukru pudru
  • 0,5 l wody
  • tabliczka gorzkiej czekolady

Domowe tiramisu – przepis

Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dodajemy cukier waniliowy i odstawiamy do ostygnięcia.

Śmietanę ubijamy, po ubiciu nie musi wyjść nam bita śmietana, a jedynie dość sztywna i elastyczna masa. Dodajemy serek mascarpone i całość mieszamy na bardzo wolnych obrotach do połączenia się wszystkich składników.

W naczyniu układamy warstwami (od dołu):

  • nasączone w kawie biszkopty (wystarczy, że zanurzymy je z każdej strony w kawie)
  • krem mascarpone
  • nasączone w kawie biszkopty
  • krem mascarpone
  • nasączone w kawie biszkopty
  • krem mascarpone

Wierzch posypujemy startą na drobnych oczkach na tarce czekoladą.

Tiramisu wkładamy na ok. 4 godziny do lodówki.

Domowe tiramisu
Domowe tiramisu

Smacznego!