To nie prawda, że dobre i fenomenalne tiramisu można zjeść tylko w dobrej restauracji. Pokażę Wam jak przygotować domową wersję tego pysznego tiramisu – szybko i smacznie :) Jedynie będziecie musieli się uzbroić w cierpliwość, bo ten niezwykły deser po przygotowaniu musi postać w lodówce ok. 4 godzin.
Pewnie wiele osób zada sobie pytanie – co nas tak bardzo urzeka w tym deserze?
Myślę, że gładki krem z serkiem mascarpone idealnie komponujący się z kawowym smakiem biszkoptów.
Zobaczcie zatem, jak przygotować domowe tiramisu…
Domowe tiramisu – składniki:
- 400g biszkoptów
- 500g serka mascarpone
- 400g śmietany 30%
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 łyżeczki kawy (rozpuszczalnej)
- 50g cukru pudru
- 0,5 l wody
- tabliczka gorzkiej czekolady
Domowe tiramisu – przepis
Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dodajemy cukier waniliowy i odstawiamy do ostygnięcia.
Śmietanę ubijamy, po ubiciu nie musi wyjść nam bita śmietana, a jedynie dość sztywna i elastyczna masa. Dodajemy serek mascarpone i całość mieszamy na bardzo wolnych obrotach do połączenia się wszystkich składników.
W naczyniu układamy warstwami (od dołu):
- nasączone w kawie biszkopty (wystarczy, że zanurzymy je z każdej strony w kawie)
- krem mascarpone
- nasączone w kawie biszkopty
- krem mascarpone
- nasączone w kawie biszkopty
- krem mascarpone
Wierzch posypujemy startą na drobnych oczkach na tarce czekoladą.
Tiramisu wkładamy na ok. 4 godziny do lodówki.

Smacznego!