Domowa zapiekanka z szynką i pieczarkami

Domowa zapiekanka z szynką i pieczarkami

Może nie będzie to najbardziej zdrowe odżywianie, ale za to pyszne. Pamiętacie jak jeszcze parę lat temu modne były zapiekanki z pieczarkami w budkach na ulicach? Pomału ta moda do nas powraca, ale tym razem miałem wieczorem ochotę na domową zapiekankę. W lodówce były resztki wędliny, ser i kilka pieczarek.

Zobaczcie co można wyczarować z tych kilku rzeczy.

Składniki na zapiekankę z wędliną i pieczarkami:

  • bagietka/ pół bagietka
  • 5-6 plasterków wędliny (szynka, baleron, ogonówka, itd)
  • 100 g sera żółtego
  • 5-6 pieczarek
  • ketchup, sos duński

Przepis na zapiekankę z wędliną i pieczarkami:

  1. Pieczarki obieramy, myjemy, kroimy na plasterki, a następnie podsmażamy na odrobinie oleju. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  2. Bagietkę albo pół bagietkę kroimy wzdłuż na pół.
  3. Wędlinę kroimy w kosteczkę.
  4. Na połówkach bułki układamy najpierw wędlinę, podsmażone pieczarki, a całość posypujemy startym żółtym serem.
  5. Zapiekanki pieczemy w piekarniku (ja użyłem opcji grilla) przez 7 minut w temperaturze 210 st. C.

 

Zapiekanki z szynką i pieczarkami możemy podać z ketchupem, albo innym sosem. Moje były z sosem duńskim i ketchupem. Smacznego?

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.