Domowa pizza z salami i ananasem

Domowa pizza z salami i ananasem

Któż z nas nie lubi pizzy? Wyróżniamy dwa rodzaje pizzy – włoska i amerykańska. Ta pierwsza charakteryzuje się cienkim ciastem i niewielką liczbą składników, bowiem cały smak ukryty jest w cieście. Pizza amerykańska natomiast to pizza o nieco grubszym cieście z dużą liczbą składników. Domowa pizza z salami i ananasem to nasza wersja pizzy w stylu amerykańskim.

Ciasto tej pizzy jest dość grube, chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Do jej przygotowania polecam użyć zwykłych, naturalnych drożdży, bowiem pracują znacznie lepiej niż drożdże instant.

Na wierzch połóżcie składniki jakie lubicie, te podane w przepisie to tylko nasza propozycja.

Składniki na ciasto pizzę

  • 2 szklanki (ok. 300g) mąki
  • 2/3 szklanki wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 20g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy

Sprawdź także: Gdzie kupić witaminy i minerały

Dodatki do pizzy

  • 75g salami
  • 3-4 plastry ananasa
  • 1 cebula
  • 1 kulka mozzarelli
  • 200g tartej mozzarelli

Składniki na sos pomidorowy

  • 200 ml passaty pomidorowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki oregano
  • szczypta cukru
  • szczypta soli

Przepis na: Domowy ketchup – szybko, smacznie, zdrowo

Domowa pizza z salami i ananasem – przepis

  1. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, cukier, wlewamy wodę i dodajemy pokruszone drożdże. Wyrabiamy ciasto. Ciasto odstawiamy na ok. 45 minut to wyrośnięcia.
  2. Ciasto rozwałkowujemy aby miało grubość ok. 1 cm. Blachę do pieczenia podsypujemy mąką i układamy na niej ciasto. Zostawiamy na ok. 15-20 minut, aby odrobiną podrosło.
  3. W tym czasie drobno siekamy czosnek i mieszamy z pozostałymi składnikami sosu pomidorowego. Odstawiamy go na ok. 10 minut aby składniki się przegryzły.
  4. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym, układamy pokrojona w plasterki mozzarellę, salami, cebulę i pokrojonego ananasa.
  5. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 st. C i pieczemy przez ok. 15 minut.
  6. Po 15 minuta pizzę posypujemy tartą mozzarellą i zapiekamy jeszcze przez ok. 5 minut.

Pizze możemy podać z ketchupem, albo pysznym sosem czosnkowym.

Sprawdź: Przepis na sos czosnkowy

Domowa pizza z salami i ananasem

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.