
Domowa fasolka po bretońsku
Trzeba przyznać, że domowa fasolka po bretońsku to jednak nie to samo co fasolka kupiona w słoiku. Zrobienie fasolki nie jest czasochłonne, a smak …. no właśnie musicie spróbować sami.
Lista na zakupy oraz przepis jest poniżej…
Domowa fasolka po bretońsku – składniki
- 500g fasoli
- 400 g kiełbasy
- 200g chudego boczku
- słoiczek koncentratu pomidorowego
- majeranek
- 2 kostki rosołowe
- 1 cebula
- Dzień wcześniej namaczamy w garnku z wodą fasolę.
- Następnego dnia zlewamy wodę z fasoli. Dodajemy ją do garnka zalewamy wodę, dodajemy do smaku 2 kostki rosołowe i gotujemy do miękkości.
- W międzyczasie kiedy fasola się nam gotuje, kroimy cebulę w cienkie piórka i ją podsmażamy na patelni. Do cebuli dodajemy pokrojoną w półplasterki kiełbasę i pokrojony w kosteczkę boczek. Całość podduszamy.
- Kiedy fasola będzie miękka dodajemy do niej podsmażoną kiełbasę z boczkiem, a następnie wlewamy koncentrat pomidorowy. Całość zagotowujemy i posypujemy do smaku majerankiem.
Pychotka :) Smacznego.
0 komentarzy