Domowa fasolka po bretońsku
Mięsa

Domowa fasolka po bretońsku

Trzeba przyznać, że domowa fasolka po bretońsku to jednak nie to samo co fasolka kupiona w słoiku. Zrobienie fasolki nie jest czasochłonne, a smak …. no właśnie musicie spróbować sami.

Lista na zakupy oraz przepis jest poniżej…

Domowa fasolka po bretońsku – składniki

  • 500g fasoli
  • 400 g kiełbasy
  • 200g chudego boczku
  • słoiczek koncentratu pomidorowego
  • majeranek
  • 2 kostki rosołowe
  • 1 cebula
  1. Dzień wcześniej namaczamy w garnku z wodą fasolę.
  2. Następnego dnia zlewamy wodę z fasoli. Dodajemy ją do garnka zalewamy wodę, dodajemy do smaku 2 kostki rosołowe i gotujemy do miękkości.
  3. W międzyczasie kiedy fasola się nam gotuje, kroimy cebulę w cienkie piórka i ją podsmażamy na patelni. Do cebuli dodajemy pokrojoną w półplasterki kiełbasę i pokrojony w kosteczkę boczek. Całość podduszamy.
  4. Kiedy fasola będzie miękka dodajemy do niej podsmażoną kiełbasę z boczkiem, a następnie wlewamy koncentrat pomidorowy. Całość zagotowujemy i posypujemy do smaku majerankiem.

Pychotka :) Smacznego.

 

 

 

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.