
Cukiniowe leczo Madzi
Coś pysznego :) Leczo możemy zrobić na dwa sposoby – w wersji bez mięsnej, albo z dodatkiem np. kiełbasy. Był piątek więc zdecydowaliśmy się na wersję bez dodatku mięsa.
Proponuję ugotować duży garnek leczo, bo wychodzi fantastyczne i nie będziecie mogli się oprzeć pokusie i zniknie w mgnieniu oka :)
Składniki leczo:
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 zielona papryka
- 1 biała papryka
- 2 cebula
- 250g pieczarek
- 2 średnie cukinie
- 2 puszki pomidorów w puszce
- 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- pieprz czarny
- sól
- olej do smażenia
- 2 zielone papryczki chilli
Przygotowanie leczo:
- Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, następnie podsmażamy na 2 łyżkach oleju.
- Paprykę myjemy, pozbywamy się ze środka pestek i kroimy w średniej wielkości kosteczkę. Następnie podsmażamy przez 4-5 minut razem z cebulą.
- Cukinię myjemy i kroimy w półplasterki i również dodajmy na patelnię.
- Cebulę, paprykę, cukinię przekładamy do dużego garnka, podlewamy 1 kubkiem zimnej wody i dusimy przez ok. 15 minut.
- Następnie dodajemy obrane i pokrojone w plasterki pieczarki i dusimy kolejne 15 minut.
- Dodajemy pokrojone w plasterki papryczki chilli (my dodaliśmy razem z pestkami aby smak był jeszcze bardziej wyrazisty).
- Dodajemy pomidory w puszce oraz koncentrat pomidorowy. Jeśli leczo będzie zbyt gęste dodajemy odrobinę wody.
- Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Całość dusimy jeszcze przez ok. 15 minut.
Leczo podajemy ze świeżą bułeczką :) Smacznego !