Chrupiący kurczak – szybko i smacznie

Chrupiący kurczak - smażenie po drugiej stronie

Mając ochotę na kurczaka postanowiłem zrobić go w jakiś inny sposób aniżeli z grilla czy z piekarnika, zatem będzie przygotowany chrupiący kurczak. Jadłem jakiś czas temu piersi kurczaka w chrupiącej panierce więc postanowiłem na ten wzór przygotować go w domu.

Zależało mi na czasie, więc poszedłem na łatwiznę i znalazłem w sklepie już gotową panierkę. Są różne rodzaje – łagodna i pikantna.

A więc do dzieła…

Chrupiący kurczak- składniki:

  • 1 jajko
  • panierka (może być gotowa)
  • pierś z kurczaka
  • 2 łyżki oleju

Chrupiący kurczak- przepis

To ma być bardzo szybkie danie, więc i przepis nie jest skomplikowany.
Na początek do miski wbijamy jajko i rozstrzepujemy go trzepaczką lub po prostu widelcem. Kolejnym krokiem jest pokrojenie filetu z kurczaka w paski ok. 1 cm szerokości, tak przygotowane kurczaka po prostu się łatwiej je, szczególnie jak np. przygotujemy sos czosnkowy.

Następnie obtaczamy zamoczonego w jajku kurczaka w panierce i układamy tak przygotowanego kurczaka na talerzu, albo na desce do krojenia, aby poczekał na smażenie.

Do smażenia wykorzystuję mój ulubiony sprzęt kuchenny – wok, będzie szybko, smacznie i co najważniejsze z małą ilością tłuszczu.
Na dno wlewamy dwie, trzy łyżki oleju i wrzucamy kurczaka, co chwila przewracając go z jednej strony na drugą, bowiem inaczej przywrze do dna i odejdzie z niego panierka.

Tak przygotowanego kurczaka, możemy podać z ryżem, z dodatkiem sosu czosnkowego, albo pikantnego pomidorowego.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.