Chili con carne a'la Madzia :)
Mięsa

Chili con carne na ostro

Dzisiaj w roli głównej wystąpi chili con carne. Będzie to jednogarnkowe danie na bazie mięsa mielonego. To wersja zrobiona na ostro, ale osoby które za ostrymi daniami nie przepadają mogą dodać odrobinę mniej ostrej papryki.

Całość może być podana z tortillą, makaronem albo ryżem. Nam bardziej do gustu przypadła wersja z ryżem.

Składniki na chili con carne:

  • 500g mięsa mielonego (wieprzowe, albo wieprzowo-wołowe)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czubata łyżeczka ostrej papryki
  • 1 papryczka chilli
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka pomidorów w puszce
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 łyżeczka kminku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • olej
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku

Przepis na chili con carne:

  1. W dużym garnku na odrobinie oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kosteczkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. W międzyczasie w moździerzu ucieramy 1 płaską łyżeczkę kminku, dodajemy do cebuli.
  2. Po chwili dodajemy 2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 czubatą łyżeczkę ostrej papryki, drobno pokrojoną papryczkę chilli, łyżeczkę oregano. Całość mieszamy.
  3. Dodajmy rozdrobnione mięso mielone i całość podsmażamy ok. 15-20 minut.
  4. Następnie dodajemy pomidory w puszce oraz 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Całość dusimy przez kolejne 15 minut.
  5. Kolejno dodajemy pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę i całość dusimy przez kolejne 5-10 minut.
  6. Dodajemy kukurydzę oraz puszkę czerwonej fasoli. Doprawiamy solą, pieprzem i dusimy jeszcze przez ok. 5 minut.

Ryż przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu.
Danie- chili con carne wychodzi pyszne, jeśli lubicie mniej ostre potrawy to po prostu dodajcie płaską łyżeczkę ostrej papryki i połowę papryczki chilli.

 

4 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
ProSpeed
6 lutego 2015 14:30

Danie prezentuje się interesująco. Najlepsze są te z prostymi składnikami, można nimi fajnie poeksperymentować, zwłaszcza z ryżem i warzywami.

Andrzej
10 lutego 2015 13:22

Meksykańska uczta :)

Ala
9 kwietnia 2022 16:44

Było naprawdę smaczne!