Chili con carne a’la Madzia :)

Chili con carne a'la Madzia :)

Dzisiaj w roli głównej wystąpi chili con carne. Będzie to jednogarnkowe danie na bazie mięsa mielonego. Nasza, a właściwie wersja Madzi jest zrobiona na ostro, ale osoby które za ostrymi daniami nie przepadają mogą dodać odrobinę mniej ostrej papryki.

Całość może być podana z tortillą, makaronem albo ryżem. Nam bardziej do gustu przypadła wersja z ryżem.

Składniki na chili con carne:

  • 500g mięsa mielonego (wieprzowe, albo wieprzowo-wołowe)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czubata łyżeczka ostrej papryki
  • 1 papryczka chilli
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka pomidorów w puszce
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 łyżeczka kminku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • olej
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku

Przepis na chili con carne:

  1. W dużym garnku na odrobinie oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kosteczkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. W międzyczasie w moździerzu ucieramy 1 płaską łyżeczkę kminku, dodajemy do cebuli.
  2. Po chwili dodajemy 2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 czubatą łyżeczkę ostrej papryki, drobno pokrojoną papryczkę chilli, łyżeczkę oregano. Całość mieszamy.
  3. Dodajmy rozdrobnione mięso mielone i całość podsmażamy ok. 15-20 minut.
  4. Następnie dodajemy pomidory w puszce oraz 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Całość dusimy przez kolejne 15 minut.
  5. Kolejno dodajemy pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę i całość dusimy przez kolejne 5-10 minut.
  6. Dodajemy kukurydzę oraz puszkę czerwonej fasoli. Doprawiamy solą, pieprzem i dusimy jeszcze przez ok. 5 minut.

Ryż przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu.
Danie- chili con carne wychodzi pyszne, jeśli lubicie mniej ostre potrawy to po prostu dodajcie płaską łyżeczkę ostrej papryki i połowę papryczki chilli.

 

Obejrzyj również wideo:

3 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.