Caprese
Kolacje,  Przystawki, przekąski, sosy,  Śniadania

Caprese – pyszna przekąska

Jest tak gorąco, że nie powinno się jeść ciężkich i tłustych potraw. W zamian tego bardzo fajnie jest przygotować pyszne caprese z pomidorów i mozzarelli. Dla tych, którzy nie wiedzą czym jest caprese – to rodzaj sałatki wywodzącej się z Włoch, gdzie pomidory są układane na przemian z mozzarellą. Całość jest polana oliwą i posypana świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Ja swoją wersję urozmaiciłem jeszcze dodając parę czarnych oliwek.

Caprese – składniki:

  • 2-3 pomidory
  • 1 kostka sera mozzarella
  • czarny pieprz
  • 8 oliwek
  • oliwa z oliwek

Caprese – przepis:

  1. Pomidory myjemy, wycinamy szypułki i kroimy w plasterki.
  2. Mozzarellę kroimy w plasterki.
  3. Na talerzu układamy na przemian plasterki pomidora i sera mozzarella. Całość skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i dodajemy dla dekoracji parę czarnych oliwek.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.