
Caprese – pyszna przekąska
Jest tak gorąco, że nie powinno się jeść ciężkich i tłustych potraw. W zamian tego bardzo fajnie jest przygotować pyszne caprese z pomidorów i mozzarelli. Dla tych, którzy nie wiedzą czym jest caprese – to rodzaj sałatki wywodzącej się z Włoch, gdzie pomidory są układane na przemian z mozzarellą. Całość jest polana oliwą i posypana świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Ja swoją wersję urozmaiciłem jeszcze dodając parę czarnych oliwek.
Caprese – składniki:
- 2-3 pomidory
- 1 kostka sera mozzarella
- czarny pieprz
- 8 oliwek
- oliwa z oliwek
Caprese – przepis:
- Pomidory myjemy, wycinamy szypułki i kroimy w plasterki.
- Mozzarellę kroimy w plasterki.
- Na talerzu układamy na przemian plasterki pomidora i sera mozzarella. Całość skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i dodajemy dla dekoracji parę czarnych oliwek.
Smacznego!
0 komentarzy