Burger - zawsze smaczny, ale nie zawsze zdrowy
Kolacje,  Mięsa

Burger – zawsze smaczny, ale nie zawsze zdrowy :)

Kto z nas nie lubi burgerów? No dobrze znajdą się i tacy, będą to zwłaszcza osoby nie jedzące mięsa. Ale przejdźmy do meritum :) Burgery są pyszne, jednak nie zawsze zdrowe, szczególnie kiedy nie robimy ich z prawdziwego mięsa a korzystamy z gotowych składników…. :) Właśnie tak było w tym wypadku, będąc w sklepie zerknąłem na specjalne bułki do burgerów i już wiedziałem co będzie na kolację.

Od razu się przyznam – nie patrzyłem na listę składników poszczególnych pozycji bo trochę się bałem :)

Składniki na szybkiego burgera:

  • 1 bułka do burgerów
  • 2 plastry pomidora
  • 2 plasterki sera żółtego
  • 2 plasterki cebuli
  • ketchup
  • majonez
  • gotowe mięso do burgerów

Przepis na szybkiego burgera:

  1. Specjalną bułkę do hamburgerów kroimy na pół.
  2. Gotowe mięso na burgery i bułkę kładziemy na patelni i smażymy z każdej strony ok. 4 minuty. Po przewróceniu mięsa na drugą stronę układamy na nim 2 plasterki żółtego sera.
  3. W międzyczasie kroimy na grube plastry pomidora i w cienkie plasterki cebulę.
  4. Podpieczony dół bułki smarujemy ketchupem, następnie układamy mięso z żółtym serem, plasterki pomidora i cebulę. Całość przykrywamy górną częścią bułki posmarowaną sporą ilością majonezu.

Burgery możemy podać z frytkami, pieczonymi ziemniaczkami albo sałatką :)

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.