
Burger – zawsze smaczny, ale nie zawsze zdrowy :)
Kto z nas nie lubi burgerów? No dobrze znajdą się i tacy, będą to zwłaszcza osoby nie jedzące mięsa. Ale przejdźmy do meritum :) Burgery są pyszne, jednak nie zawsze zdrowe, szczególnie kiedy nie robimy ich z prawdziwego mięsa a korzystamy z gotowych składników…. :) Właśnie tak było w tym wypadku, będąc w sklepie zerknąłem na specjalne bułki do burgerów i już wiedziałem co będzie na kolację.
Od razu się przyznam – nie patrzyłem na listę składników poszczególnych pozycji bo trochę się bałem :)
Składniki na szybkiego burgera:
- 1 bułka do burgerów
- 2 plastry pomidora
- 2 plasterki sera żółtego
- 2 plasterki cebuli
- ketchup
- majonez
- gotowe mięso do burgerów
Przepis na szybkiego burgera:
- Specjalną bułkę do hamburgerów kroimy na pół.
- Gotowe mięso na burgery i bułkę kładziemy na patelni i smażymy z każdej strony ok. 4 minuty. Po przewróceniu mięsa na drugą stronę układamy na nim 2 plasterki żółtego sera.
- W międzyczasie kroimy na grube plastry pomidora i w cienkie plasterki cebulę.
- Podpieczony dół bułki smarujemy ketchupem, następnie układamy mięso z żółtym serem, plasterki pomidora i cebulę. Całość przykrywamy górną częścią bułki posmarowaną sporą ilością majonezu.
Burgery możemy podać z frytkami, pieczonymi ziemniaczkami albo sałatką :)
Smacznego!
0 komentarzy