Botwinka z ziemniaczkami i skwarkami to zupa przygotowana z młodych liści i korzenia buraka. Podana ze śmietaną, jajkiem i ziemniaczkami okraszonymi skwarkami wygląda i co najważniejsze smakuje wyśmienicie.
Z rozrzewnieniem wspominam czas, gdy jeździłam na wieś do dziadków i we wczesnym okresie letnim babcia serwowała potrawy przygotowane z warzyw znajdujących się w ogródku.
Moje ulunione danie to botwinka z ziemniakami i skwarkami, które byly świeżo wysmażone.
Obejrzyj nasze filmy:
Na moim blogu kulinarnym znajdziecie wiele ciekawych przepisów na pyszne zupy. Są wśród nich pyszne kremy. Koniecznie spróbujcie kremu z groszku, albo pysznego chłodnika.
Przepis i lista zakupów znajduje się poniżej…
Botwinka z ziemniaczkami i skwarkami – składniki:
- 8 skrzydełek
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- botwinka
- 6 ziemniaków
- 150g podgardla
- 4 jajka
- śmietana
- sól
- pieprz
Botwinka z ziemniaczkami i skwarkami przepis:
- W garnku przygotowujemy wywar. Na wolnym ogniu przez ok. 40 minut gotujemy skrzydełka z drobno pokrojonymi warzywami (marchewką, pietruszką).
- W czasie kiedy będzie nam się gotować wywar, gotujemy w osobnym garnku w osolonej wodzie ziemniaki.
- Następnie do wywaru dodajemy drobno pokrojoną botwinkę i gotujemy całość przez kolejne 10 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- W międzyczasie na patelni podsmażamy drobno pokrojone w kosteczkę podgardle, albo boczek.
- W osobnym garnku gotujemy jajka na twardo.
Botwinka najlepiej smakuje podana z jajkiem na twardo, łyżką śmietany i oczywiście ziemniaczkami okraszonymi skwarkami.
Jeśli szukacie pomysłu na inne zupy to zapraszam tutaj -> Pyszne zupy
Smacznego!