Botwinka z ziemniaczkami i skwarkami to zupa przygotowana z młodych liści i korzenia buraka. Podana ze śmietaną, jajkiem i ziemniaczkami okraszonymi skwarkami wygląda i co najważniejsze smakuje wyśmienicie.

Z rozrzewnieniem wspominam czas, gdy jeździłam na wieś do dziadków i we wczesnym okresie letnim babcia serwowała potrawy przygotowane z warzyw znajdujących się w ogródku.

Moje ulunione danie to botwinka z ziemniakami i skwarkami, które byly świeżo wysmażone.

Obejrzyj nasze filmy:

Na moim blogu kulinarnym znajdziecie wiele ciekawych przepisów na pyszne zupy. Są wśród nich pyszne kremy. Koniecznie spróbujcie kremu z groszku, albo pysznego chłodnika.

Przepis i lista zakupów znajduje się poniżej…

Botwinka z ziemniaczkami i skwarkami – składniki:

  • 8 skrzydełek
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • botwinka
  • 6 ziemniaków
  • 150g podgardla
  • 4 jajka
  • śmietana
  • sól
  • pieprz

Botwinka z ziemniaczkami i skwarkami przepis:

  1. W garnku przygotowujemy wywar. Na wolnym ogniu przez ok. 40 minut gotujemy skrzydełka z drobno pokrojonymi warzywami (marchewką, pietruszką).
  2. W czasie kiedy będzie nam się gotować wywar, gotujemy w osobnym garnku w osolonej wodzie ziemniaki.
  3. Następnie do wywaru dodajemy drobno pokrojoną botwinkę i gotujemy całość przez kolejne 10 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  4. W międzyczasie na patelni podsmażamy drobno pokrojone w kosteczkę podgardle, albo boczek.
  5. W osobnym garnku gotujemy jajka na twardo.

Botwinka najlepiej smakuje podana z jajkiem na twardo, łyżką śmietany i oczywiście ziemniaczkami okraszonymi skwarkami.

Jeśli szukacie pomysłu na inne zupy to zapraszam tutaj -> Pyszne zupy

Botwinka z ziemniaczkami i skwarkami
Botwinka z ziemniaczkami i skwarkami

Smacznego!