Miały być ziemniaki z mlekiem, ale naszła mnie ochota na zapiekankę z żółtym serem.
Całe szczęście, że jej przygotowanie jest niezwykle szybkie i proste, a przede wszystkim nie wymaga od nas dużo czasu.
Zapiekanka ziemniaczana – składniki
- 3-4 ziemniaki
- 1 jajko
- ok. 200 ml śmietanki 18%
- 100g sera żółtego
- przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, majeranek, zioła prowansalskie, rozmaryn
- masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego/brytfanki
Zapiekanka ziemniaczana – przepis
Zaczynamy od obrania ziemniaków. Następnie, aby było szybciej musimy je chwilę pogotować w osolonej wodzie przez ok. 10-15 minut, aby nie były miękkie ani surowe. W między czasie ścieramy na tarce żółty ser. Do miski dodajemy 1 jajko, śmietanę i nasze ulubione przyprawy (ja użyłem pieprzu, rozmarynu i ziół prowansalskich. Całość mieszamy i dokładamy żółty ser, po czym znów mieszamy.
W wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym układamy pokrojone w plasterki ziemniaki i doprawiamy je przyprawami (ja użyłem majeranku, pieprzu i ostrej papryki). Następnie polewamy je przygotowaną wcześniej masą jajeczno- śmietanową i całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok. 20 minut.
Gotowe….. smacznego!
Uwielbiam:)
Ja myślałem, że same ziemniaczki bez mięska nie będą tak dobre… a jednak były :)