Miały być ziemniaki z mlekiem, ale naszła mnie ochota na zapiekankę z żółtym serem.

Całe szczęście, że jej przygotowanie jest niezwykle szybkie i proste, a przede wszystkim nie wymaga od nas dużo czasu.

Zapiekanka ziemniaczana – składniki

  • 3-4 ziemniaki
  • 1 jajko
  • ok. 200 ml śmietanki 18%
  • 100g sera żółtego
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, majeranek, zioła prowansalskie, rozmaryn
  • masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego/brytfanki

Zapiekanka ziemniaczana – przepis

Zaczynamy od obrania ziemniaków. Następnie, aby było szybciej musimy je chwilę pogotować w osolonej wodzie przez ok. 10-15 minut, aby nie były miękkie ani surowe. W między czasie ścieramy na tarce żółty ser. Do miski dodajemy 1 jajko, śmietanę i nasze ulubione przyprawy (ja użyłem pieprzu, rozmarynu i ziół prowansalskich. Całość mieszamy i dokładamy żółty ser, po czym znów mieszamy.

W wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym układamy pokrojone w plasterki ziemniaki i doprawiamy je przyprawami (ja użyłem majeranku, pieprzu i ostrej papryki). Następnie polewamy je przygotowaną wcześniej masą jajeczno- śmietanową i całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok. 20 minut.

Gotowe….. smacznego!