
Błyskawiczna sałatka z tuńczykiem
Chyba zaraz po sałatce gyros, to będzie jedna z moich ulubionych sałatek, mowa o sałatce z tuńczykiem :) Jej przygotowanie nie zajmie więcej niż 20 minut, składniki są łatwo dostępne, a ze względu na to że zawiera tuńczyka to jest zdrowa :)
Sałatka z tuńczykiem to jeden z tych przysmaków, bez którego trudno wyobrazić sobie rodzinną imprezę czy towarzyskie spotkanie. Jak powstaje sałatka tuńczykowa? Na jakie składniki warto postawić?
Sałatka z tuńczykiem ryżem i dobrze dobranymi przyprawami to przekąska, która idealnie sprawdzi się na każdym stole. A ponieważ taki przysmak można przygotować bez problemów, każdy z nas poradzi sobie z takim zadaniem.
Przepisem zainspirowaliśmy się w internecie, ale jak to ja proporcje musiałem zmienić :)
Sałatka z tuńczykiem składniki
- 200g makaronu- muszelki (mogą być też świderki, kokardki)
- 1/2 puszki kukurydzy
- 2 średnie ogórki kiszone
- 1 puszka tuńczyka (najlepiej w sosie własnym)
- 5 jajek
- 2 czubate łyżki majonezu

Sałatka z tuńczykiem przepis
W osolonej wodzie gotujemy 200g makaronu muszelki (mogą być też świderki, kokardki). 5 jajek gotujemy na twardo, a następnie odstawiamy je do ostygnięcia. Ostudzone jajka kroimy w kosteczkę i przekładamy do miski. Jajka warto po ugotowaniu zalać zimną wodą, będą wtedy lepiej się obierały.
2 średnie ogórki kiszone kroimy w kosteczkę. Ogórki zawsze odcedzam na sitku. Pokrojone ogórki dodajemy do jajek.
Tuńczyka odsączamy z zalewy, dodajemy do sałatki. Osobiście polecam wybrać tuńczyka w sosie własnym. Taki tuńczyk będzie mniej tłusty od wersji w oleju.
Do sałatki dodajemy pół puszki kukurydzy, wcześniej odsączonej na sitku.
Sałatkę mieszamy z 2 czubatymi łyżkami majonezu i …. gotowe.

Smacznego!