Bardzo mięsna ogórkowa
Zupy

Bardzo mięsna ogórkowa

Dobrze przygotowana, sycąca zupa doskonale zastąpi nam cały obiadek i nie musimy już przygotowywać drugiego dania.

Tym razem będzie przepis na zupkę ogórkową. Niestety ze względu na mięso użyte do jej przygotowania będziemy musieli poświęcić trochę czasu na jej ugotowanie.

Składniki:

  • szponder wołowy (ok. 350g)
  • surowy boczek (ok. 500g)
  • 2-3 marchewki
  • 1 większa pietruszka
  • 1/4 selera
  • 1/2 pora
  • 1 kostka rosołowa warzywna
  • 5-6 ziarenek ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe

Zupa ogórkowa – przepis:

  1. Boczek i szponder wołowy dokładnie myjemy, a następnie wkładamy do gotującej się wody. Dodajemy 3 liście laurowe i 5-6 ziarenek ziela angielskiego.
  2. Po ok. 1,5 godzinie gotowania dodajemy do zupy pokrojoną w półplasterki marchewkę (wcześniej umytą i obraną).
  3. Pietruszkę, pora i selera dodajemy w całości (wcześniej umyte i obrane).
  4. 5-6 ziemniaków kroimy w kosteczkę i dodajemy do naszej zupy (wcześniej umyte i obrane).
  5. Do smaku (zamiast soli) dodaję jedną kostkę rosołową warzywną.
  6. Ogórki kiszone ścieramy na tarce na grubych oczkach, a następnie dodajemy do zupy.
  7. Całość gotujemy jeszcze przez ok. 40-45 minut na wolnym ogniu.

Jeśli lubimy to możemy podać zupę z dodatkiem śmietany.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.