Amerykański sen - domowe burgery
Mięsa

Amerykański sen – domowe burgery

Już od dłuższego czasu miałem ogromną ochotę na domowego burgera. Znalazłem chwilę i postanowiłem go przygotować. Wbrew pozorom nie jest to ani trudne ani czasochłonne.

Prawdziwe hamburgery powinny być zrobione ze świeżo zmielonego mięsa wołowego, ja sobie troszkę ułatwiłem  kupiłem gotowe wołowe mielone mięso. Cała lista potrzebnych składników znajduje się poniżej.

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego wołowego (wystarczy na 4 hamburgery)
  • 1 jajko
  • cebula
  • pomidor
  • ogórek (zielony, kiszony, konserwowy) – w zależności od upodobań
  • ketchup, majonez
  • 1 łyżka musztardy
  • sól, pieprz
  • 4 kajzerki

Domowe burgery – przepis:

  1. Przygotowanie zaczynamy oczywiście od przygotowania burgerów. Mięso mielone (najlepiej aby nie było prosto z lodówki, tylko chwilę odtajało w temperaturze pokojowej) mieszamy z drobno posiekaną połową cebuli. Dodajemy także jajko, sól, pieprz i łyżkę musztardy. Całość dokładnie wyrabiamy rękami.
  2. Formujemy burgery. Pamiętajmy że nie mogą być one takie cienkie jak te, które są do kupienia w sklepie.
  3. Smażymy je na patelni (najlepiej z powłoką np. teflonową)  na odrobinie oleju. Smażymy je z obu stron po ok. 5 minut w zależności od tego jaki ktoś lubi stopień wysmażenia. Nie przejmujmy się tym, że będą one po smażeniu ciemne i wyglądały jakby się spaliły. To tylko pozory :)
  4. W momencie jak przekładamy hamburgery na patelni, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 st. C przekrojone na pół kajzerki aby były chrupiące.
  5. Na podpieczonych kajzerkach układamy burgera, następnie gruby plaser pomidora, ogórka i plasterek cebuli. Całość polewamy ketchupem i jeśli ktoś lubi majonezem. Najlepiej domowego burgera podać w stylu amerykańskim czyli z frytkami i ewentualnie surówką colesław.

A teraz najtrudniejsze zadanie… jak zjeść takiego hamburgera :)

Smacznego!

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.