Jajka z łososiem były jedną z ciekawszych przystawek na naszym Wielkanocnym stole. Ich przygotowanie jest bardzo szybkie, a z całą pewnością urozmaicą nasze potrawy. Jajka faszerowane łososiem to prosta i pyszna przystawka, którą można się delektować podczas zabaw dla gości lub po prostu jako zdrową przekąskę.
Danie to jest pełne białka i kwasów tłuszczowych Omega-3, dzięki czemu jest nie tylko smaczną przekąską, ale także doskonałym dodatkiem do każdej diety. To szybka odpowiedź na głód ale i super przystawka na Wielkanocny stół. Aby zrobić idealne jajka faszerowane łososiem, po prostu wymieszaj składniki i ciesz się ich wyśmienitym smakiem!
Tak przygotowane jajka sprawdzą się nie tylko na Wielkanoc, ale możecie je przygotować na każde inne spotkanie. Na Wielkanoc mamy również przepis na jajka faszerowane rukolą, ale super smakują i są idealnym dodatkiem wielkanocnym faszerowane jajka z szynką.
Do ich przygotowania wykorzystaliśmy koperek, bo naszym zdaniem świetnie komponuje się z łososiem, ale możecie również wykorzystać szczypiorek – też będzie świetnie pasował :)
Jajka z łososiem składniki
- 8-10 jajek
- 1-2 ogórki konserwowe (jeśli duży to jeden ogórek)
- 200 g wędzonego łososia (może być sałatkowy)
- 1/2 pęczku koperku
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz
Sos majonezowy składniki
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Jajka z łososiem przepis
Jajka gotujemy na twardo, odstawiamy do ostygnięcia. Aby zatrzymać proces gotowania, jajka zawsze zalewam zimną wodą. Jeśli tego nie zrobicie, ciepło wytworzone w jajkach będzie powodowało, że ciągle będą się gotowały.
Jajka kroimy na połówki i wyciągamy żółtka. Żółtka przekładamy do miseczki i rozgniatamy widelcem. Lepiej jest rozgnieść żółtka najpierw, tak aby nie zrobić papki z reszty składników.
Łososia, ogórka kroimy w drobną kosteczkę, koperek drobno siekamy.
Wszystkie składniki mieszamy z dodatkiem jogurtu i majonezu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Białka wypełniamy przygotowanym farszem.
Do oddzielnej miseczki przeciskamy przez praskę ząbek czosnku. Dodajemy majonez, jogurt naturalny, szczyptę soli i pieprzu. Całość dokładnie mieszamy. Przygotowany sos majonezowy odstawiamy na kilka minut na bok. Tak przygotowanym sosem polewamy jajka na chwilę przed podaniem. Wierzch możemy udekorować świeżym koperkiem.

Smacznego!
Ciekawy pomysł, bo u nas zawsze tylko jajka z majonezem.