Zupa rybna – idealny pomysł na święta

Zupa rybna

Święta tuż, tuż… na Wigilijnym stole będą królowały różnorodne potrawy, jedną z nich może być pyszna zupa rybna z pomidorami. Przepis ten zaczerpnąłem z internetu, trochę go modyfikując na wzór pysznej zupy rybnej jaką mogliśmy jeść nad Bałtykiem.

Możecie do jej ugotowania użyć dowolnych ryb… ja wykorzystałem dorsza, pstrąga, łososia, śledzia i karpia :)

Zupa rybna – składniki:

  • 2 dzwonki z karpia
  • 2 filety z dorsza
  • 150g łososia
  • pstrąg
  • 3 śledzie
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 selera
  • 1 cebula
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 5 ziemniaków
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz

Zupa rybna – przepis:

  1. Warzywa obieramy i wkładamy do garnka z gotującą się wodą (3 litry), dodajemy 3 liście laurowe i 6-7 ziarenek ziela angielskiego. Wywar warzywny gotujemy przez ok. 40 min. Zostawiamy sobie 1 marchewkę i pietruszkę, którą ścieramy na tarce na dużych oczkach i odstawiamy na bok.
  2. Wywar warzywny doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki.
  3. Do wywaru dodajemy ryby (bez łososia). Jeśli kupicie rybę razem z głową to należy rybę przed gotowaniem poddać filetowaniu.
  4. Zupę gotujemy przez kolejne 25 minut. Następnie wywar z zupy przelewamy przez sitko (aby wyłapać wszystkie ości) do drugiego garnka. Dodajemy pomidory z puszki, startą marchewkę, pietruszkę oraz ugotowaną rybę (tylko pozbawiamy ją wcześniej ości). W tym momencie do zupy dodajemy dopiero filet z łososia (pozbawiony skóry).
  5. Całość gotujemy przez kolejne 10 minut. Zupę rybną podajemy posypaną drobno posiekanym koperkiem.

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.