Zupa fasolowa Madzi

Zupa fasolowa Madzi

Pyszna zupa fasolowa z kiełbasą i żeberkami. Bardzo gęsta i pożywna, jedna miseczka zaspokoi nawet największy głód. Przygotowując zupę fasolową możemy zapomnieć o drugim daniu, bo będziemy już najedzeni :)

Zupa fasolowa – składniki

  • 250g fasoli
  • cebulę
  • żeberka (ok. 0,5kg)
  • 40 dag kiełbasy
  • kostki rosołowe
  • 2 marchewki
  • 4-5 ziemniaków
  • sól, pieprz
  • majeranek

Zupa fasolowa – przepis

20130226_142409

20130226_142422

20130226_144245

20130226_144257

20130226_144314

Sposób przygotowania zupy fasolowej nie jest trudny i nie wymaga od nas bardzo dużo pracy.

    1. Zaczynamy od namoczenia fasoli w wodzie. Zostawiamy tak namoczoną fasolę w wodzie na całą noc
    2. Następnego dnia w tej wodzie, w której moczyła się fasola ją gotujemy.

20130226_163110

  1. Do gotującej się fasoli dodajemy żeberka wędzone (lub jeśli nie mamy to surowe), kostki rosołowe i gotujemy aż mięso będzie miękkie.
  2. Dodajemy do gotującej się zupy startą na dużych oczkach marchew.
  3. Podczas gotowania się zupy na patelni musimy zeszklić drobno pokrojoną cebulę i podsmażyć pokrojoną w kostkę  kiełbasę i następnie dodajemy ją do zupy.
  4. Dodajemy do fasolówki także pokrojone w kosteczkę ziemniaczki, a całość doprawiamy solą i pieprzem.

 

Zupa fasolowa smakowała obłędnie.

20130226_175049

9 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.