Zdrowe leczo

Zdrowe leczo

Zazwyczaj większości osób wydaje się, że przygotowanie obiadu to czasochłonny proces i lepiej kupić już gotowy lunch… nic bardziej mylnego :)

Zdrowe leczo jest daniem jednogarnkowym i bardzo szybkim w przygotowaniu. Chyba najwięcej czasu zajmuje pokrojenie wszystkich warzyw.

Zdrowe leczo – składniki:

  • 2 cukinie
  • 200g kiełbasy np. podwawelskiej
  • 1 puszka pomidorów (najlepiej krojonych)
  • 8 szalotek
  • 2 papryki
  • 500g pieczarek
  • bazylia
  • oregano
  • sól
  • pieprz
  • olej

Zdrowe leczo – przepis:

  1. Papryki myjemy, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w kostkę.
  2. Cukinię myjemy, kroimy w kostkę.
  3. Kiełbasę kroimy w kostkę.
  4. Pieczarki obieramy i kroimy w ćwiartki (jeśli macie duże pieczarki, to pokrójcie je w ósemki.
  5. Szalotki kroimy w plasterki.
  6. W garnku na odrobinie oleju podsmażamy kiełbasę, jak już będzie podsmażona dodajemy cebulę i podsmażamy aż zrobi się szklista. Następnie dodajemy pieczarki i całość dusimy przez ok. 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
  7. Następnie dodajemy cukinię, paprykę, mieszamy i dusimy przez ok. 15 minut.
  8. Dodajemy pomidory w puszce, doprawiamy oregano, solą, pieprzem, bazylią i dusimy przez ok. 10 minut na wolnym ogniu.

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.