Zdrowe i smaczne grillowanie – podstawowe zasady grillowania

Grill w ogrodzie

Sezon grillowy zbliża się wielkimi krokami. Wielu z nas już przygotowuje niezbędne akcesoria, gromadzi sprzęt i kupuje opał. Zanim rozpoczniemy przygotowywanie jedzenia na świeżym powietrzu, chciałbym przypomnieć kilka podstawowych zasadach grillowania, które zagwarantują nam smaczny, a jednocześnie zdrowy i bezpieczny posiłek z grilla.

Zasada 1 – Rozpalanie grilla

Historie o przypalonych brwiach czy, co gorsza, poparzeniach przy rozpalaniu grilla powinny nas ustrzec przed niemądrymi pomysłami. Grilla rozpalamy za pomocą niewielkiej ilości rozpałki oraz specjalnej dmuchawy, pozwalającej nam na bezpieczną odległość od paleniska. Oprócz brykietu i węgla drzewnego, warto eksperymentować z drzewem, szczególnie owocowym, które daje ciekawy posmak i aromat.

Zasada 2 – Higiena i bezpieczeństwo

Zachowanie higieny podczas grillowania nie jest łatwą sprawą, ale istnieje kilka prostych zasad, które pozwolą przygotować bezpieczny posiłek.

Surowe mięso przygotowuję przed grillowaniem, najlepiej w kuchni domowej lub polowej, oczywiście uprzednio dokładnie myjąc ręce. Mięsa surowego nie myję, a jedynie osuszam (woda tylko niepotrzebnie dodatkowo roznosi bakterie), marynuję je w oddzielnych, przeznaczonych do tego celu naczyniach, a po marynowaniu przekładam je do grillowania specjalnymi szczypcami. Kiedy przygotujemy surowe mięso i oczyścimy stanowisko pracy, możemy zabrać się za inne składniki – warzywa (również na oddzielnej desce i naczyniach), mięso po obróbce termicznej itp.

Zasada 3 – Zdrowie

Kogo nie kusi chrupiąca, mocno przypieczona karkówka? Niestety, badania dowodzą, że podczas grillowania i działania wysokich temperatur powstają szkodliwe, rakotwórcze substancje. Dlatego niezmiernie ważne jest stosowanie specjalnych tacek, stanowiących izolację od bezpośredniego źródła dymu. To zagwarantuje nam także głęboki smak i odpowiednie dosmażenie mięsa lub warzyw.

Mięso z grilla

Odpowiednia obróbka termiczna surowego mięsa to również bardzo ważny element. Sprawdzam je kilkukrotnie, zanim podam je swoim gościom – pamiętajmy o tym! Surowe mięso może spowodować poważne dolegliwości zdrowotne.

Zasada 4 – Czas

Czas podczas grillowania mija leniwie i nierzadko zapominamy o smakołykach leżących na grillu. Należy pamiętać o tym, że mięso czy ryba psują się bardzo szybko, a wysokie temperatury przyspieszają ten proces. Starajmy się więc grillować niewielkie ilości, dopasowywać do potrzeb, a jeśli coś zostanie – trudno, nie warto ryzykować.

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.