Zapiekany makaron z sosem bolońskim

Zapiekany makaron z sosem bolońskim

Sobota to dzień zwykle bardzo zabiegany, dlatego często nie mamy zbyt dużo czasu do przygotowania obiadu. Jednak zapiekany makron z sosem bolońskim nie zabierze Wam zbyt dużo czasu i będzie doskonałym pomysłem na obiad.

Z całą pewnością danie to pokochają także Wasze małe pociechy :)

 

Zapiekany makaron z sosem bolońskim – składniki

  • 500 g makaronu np. rurki
  • 300 ml passaty pomidorowej
  • 500g mięsa mielonego
  • 50g parmezanu
  • szczypta oregano
  • szczypta tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula

Zapiekany makaron z sosem bolońskim – przepis

Makaron gotujemy al dente wg. przepisu na opakowaniu.

Cebulę drobno kroimy w kosteczkę, czosnek drobno siekamy i szklimy na odrobinie oleju. Dodajemy mięso mielone (jak już będzie się podsmażało dzielimy je na mniejsze kawałki).

Jak mięso będzie już podsmażone, dodajemy passatę pomidorową, przyprawy i całość jeszcze przez chwilę dusimy.

Połowę makaronu układamy na dnie naczynia żaroodpornego, polewamy sosem bolońskim, posypujemy połową startego parmezanu i przykrywamy drugą częścią makaronu i posypujemy resztą parmezanu.

Pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 170 st. C.

Smacznego!

 

Obejrzyj również wideo:

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.