Zapiekanka meksykańska

Zapiekanka meksykańska

Zapiekanki to jedno z naszych ulubionych dań, uwielbiam ten ciągnący się żółty ser :) Tym razem połączyliśmy składniki wykorzystywane w kuchni meksykańskiej z makaronem i wspomnianym wcześniej żółtym serem – wyszła pyszna zapiekanka meksykańska.

Zapiekanki mają to do siebie, że ich przygotowanie nie wymaga od nas zbyt wielkiego nakładu pracy, a jesteśmy w stanie przygotować pyszny obiad dla całej rodziny. Jestem przekonany, że każde dziecko będzie zachwycone takim obiadem :) Sprawdźcie….

Zapiekanka meksykańska – składniki:

  • 250g makaronu rurki
  • 500g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego)
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 5 łyżek ketchupu (najlepiej pikantny)
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • duża cebula
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 200g sera żółtego

Zapiekanka meksykańska – przepis:

  1. Makaron gotujemy al dente.
  2. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, albo w cienkie ćwierć plasterki. Podsmażamy na patelni.
  3. Jak cebula będzie już szklista dodajemy mięso mielone i całość razem podsmażamy. Doprawiamy do smaku przyprawą do mięsa mielonego.
  4. Do mięsa dodajemy koncentrat pomidorowy, ketchup, fasolę kukurydzę, odrobinę wody i całość dusimy przez kilka minut.
  5. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy makaron, następnie mięso z dodatkami, a po wierzchu posypujemy startym żółtym serem.
  6. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C na ok. 20-25 minut.

Smacznego:)

Polecam także inne przepisy na pyszne zapiekanki:

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.