Włoskie śniadanie pełne słodyczy

Włoskie śniadanie pełne słodyczy

Będąc w Rzymie, co chwila zadziwiała nas włoska kultura życia, spędzania wolnego czasu, a przede wszystkim – jedzenia. Wszechobecne ciepło i radość, w połączeniu z bujną zielenią i aromatyczną kawą, tworzyło niepowtarzalny klimat.

Do tego doszło jeszcze jedno, poranne zaskoczenie. Śniadanie serwowane w barze przy hoteliku, w którym mieszkaliśmy. Było zgoła inne od tych, które jemy w polskich domach.

Małe i słodkie

Przeciętny Polak widząc śniadanie Włocha prawdopodobnie pomyślałby, że to jakiś niewielki podwieczorek lub przekąska. Zwiedzając włoskie bary w poszukiwaniu solidnej jajecznicy na bekonie – można być mocno zawiedzionym, ponieważ to właśnie słodki rożek i kawa są podstawą porannego posiłku mieszkańców Rzymu.

Rzadko jedzą je w domu, a częściej w drodze do pracy, w swojej ulubionej knajpce. Stąd te małe stoliczki – tam naprawdę mają rację bytu. Po co stawiać ogromny stół, kiedy usiądzie przy nim spieszący się do pracy, jedzący w pojedynkę, Włoch?

Pasty – na słodko i na słono

Podstawa włoskiego śniadania to tzw. pasta. Warto zapamiętać te słowo, ponieważ właśnie ten rodzaj wypieków podaje się do porannej kawy. Wśród najpopularniejszych past znajdziemy cornetto, czyli w wolnym tłumaczeniu – rożek. Cornetto nie koniecznie musi być nadziewany na słodko. Najczęściej znajduje się w nim czekolada, budyń lub owocowa marmolada, ale zdarzają się też wersje na słono.

Poza tym, na włoskie śniadanie możemy zjeść także popularnego również we Francji croissanta. Ciekawsze okazy to crostata – ciasto nadziewane owocową marmoladą, cannoli – nadziewana rurka, bomboloni – przypominający naszego pączka czy ciambelle – ciasto podobne do babki piaskowej.

Kawa – rano można zaszaleć

O ile włoska kawa to przede wszystkim ascetyczne, czarne espresso (lub dla odważnych – espresso doppio), o tyle rano można zaszaleć i wypić solidne cappuccino ze sztywną, wysoką pianką. Dla fanów nieco delikatniejszych napojów polecamy latte macchiato, z większą ilością mleka. Trzeba przyznać, że połączenie słodkiego wypieku z kawą z mlekiem daje bardzo dużo pozytywnej energii na dobry początek dnia.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.