Wieprzowina z papryką i zielonym groszkiem

Wieprzowina z papryką i zielonym groszkiem

Wieprzowina z papryką i zielonym groszkiem to pyszne, a zarazem szybkie do przygotowania danie obiadowe. Danie to może być także ciekawym urozmaiceniem dla osób, które są aktualnie na diecie.

Wieprzowinę z papryką i zielonym groszkiem, możemy jeść zarówno jako osobne danie, albo np. z dodatkiem ryżu, albo pełnoziarnistego makaronu.

Wieprzowina z papryką i zielonym groszkiem – składniki:

  • 500g wieprzowiny (np. sznycli wieprzowych)
  • 250g pieczarek
  • 2 papryki (mogą być w różnych kolorach)
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 puszka groszku zielonego

Wieprzowina z papryką i zielonym groszkiem – przepis:

  1. Wieprzowinę (ja użyłem sznycle wieprzowe) kroimy w paseczki, albo dużą kostkę.
  2. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w paseczki. Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.
  3. Na odrobinie oleju podsmażamy wieprzowinę razem z cebulą. Następnie dodajemy pieczarki i paprykę. Całość podsmażamy ok. 5 minut, a następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość podsmażamy jeszcze przez chwile dodajemy groszek i dusimy aż mięso będzie miękkie ok. 15-20 minut.
  4. Na zakończenie zagęszczamy całość odrobiną śmietany.

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.