Warzywne leczo

Warzywne leczo

Prawdziwe węgierskie leczo jest znacznie inne – różni się sposobem przygotowania oraz składnikami wykorzystanymi do jego przygotowania. Nic nie szkodzi. Postanowiliśmy przygotować leczo wg. naszego przepisu – zrobiliśmy pyszne warzywne leczo.

Nasze warzywne leczo idealnie nadaje się na lekki obiad, albo na ciepłą kolacją. Najlepiej smakuje w sezonie, kiedy mamy dostępne świeże składniki, ale równie dobrze możemy przygotować go z warzyw dostępnych  przez cały rok.

Warzywne leczo – składniki (na 3-4 porcje)

  • 10 pieczarek
  • 3 papryki
  • cebula
  • 5 marchewek
  • 2 pietruszki
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • olej kokosowy
  • szklanka zielonego groszku (mrożony)

Warzywne leczo – przepis

Marchewkę i pietruszkę obieramy i dowolnie kroimy (np. w kosteczkę albo półplasterki).

Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.

Na patelni, na odrobinie oleju kokosowego szklimy drobno pokrojoną cebulę. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki i całość przez chwilę podsmażamy. Dodajemy pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Całość dusimy aż warzywa odrobinę zmiękną. Dodajemy następnie paprykę, podlewamy odrobiną wody i wszystko razem dusimy ok. 10 minut.

Dodajemy groszek, przecier pomidorowy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i dusimy wszystkie składniki razem jeszcze przez parę minut.

Nasze warzywne leczo jest gotowe… smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.