Pęczak – jak ugotować?

Jak zrobić pęczak

Pęczak to chyba najstarsza odmiana kaszy jęczmiennej. Nie wiem dlaczego ale jest on bardzo rzadko używany w naszej kuchni, a trzeba przyznać, że jest pyszny. Ponadto zawiera wiele cennych składników odżywczych i będzie doskonałym zamiennikiem ziemniaków, których używamy praktycznie do każdego obiadu. Szczególnie dobrze będzie pasował do dań z różnego rodzaju sosem.

Jak ugotować pęczak?

  1. Pęczak gotujemy w proporcjach 1 szklanka pęczaku – 2 szklanki wody.
  2. Przed ugotowaniem pęczaku musimy go umyć pod bieżącą wodą.
  3. Pęczak wkładamy do gotującego się osolonego wrzątku z 1 łyżką masła. Gotujemy go na małym ogniu przez ok. 20-23 minuty.

 

Aby nie było nudno, podając pęczak ozdobiłem go odrobiną drobno posiekanego szczypiorku.

Pęczak doskonale będzie pasował chociażby do pieczonej karkówki z warzywami. Polecam i jestem pewny, że zakochanie się w pęczaku :)

 

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.