Tradycyjny rosół na skrzydełkach

Tradycyjny rosół na skrzydełkach

Nie będzie to zapewne zbyt oryginalny przepis i wiadomo, że ile kucharek tyle różnych przepisów na rosół :) Nasza, a właściwie wersja Madzi będzie niezwykle prosta do przygotowania, ale za to niezwykle smaczna :)

Wiadomo nie od dziś, że taki tradycyjny rosół na skrzydełkach jest dobry na każdą okazję… :)

Tradycyjny rosół na skrzydełkach – składniki:

  • 1 opakowanie makaronu nitki (do rosołu)
  • włoszczyzna – 2 marchewki, 1 pietruszka, 1/3 selera, 1 por
  • 8-10 skrzydełek
  • sól
  • pieprz
  • kostka rosołowa (bulion warzywny)
  • koperek

Tradycyjny rosół na skrzydełkach – przepis:

  1. Włoszczyznę myjemy i obieramy. Do garnka z wodą wkładamy pietruszkę, selera, marchewkę pokrojoną w półplasterki i pora.
  2. Skrzydełka dokładnie myjemy i dodajemy do gotujących się warzyw.
  3. Rosół gotujemy jakieś 60 minut, do miękkości skrzydełek. W miedzyczasie doprawiamy go do smaku solą i pieprzem. Możemy także zamiast soli dodać kostkę rosołową (np. bulion warzywny)
  4. Cienki makaron (nitki) gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.

Tradycyjny rosół na skrzydełkach najlepiej podać posypany świeżo posiekanym koperkiem, a jeśli takiego nie mamy to możemy skorzystać z suszonego koperki.

Sprawdźcie także inne przepisy na rosołki :)

Tradycyjny rosół na skrzydełkach

Smacznego!

6 Comments

    • Skrzydełka nie wymagają długiego gotowania, więc tak naprawdę warzywa i skrzydełka można dodać równocześnie. Więc kolejność punktu 1 i 2 nie ma znaczenia :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.