Torcik Raffaello

Torcik Raffaello

Zbliża się weekend więc pomysł na jakiś pyszny deser – torcik Raffaello, którym będziemy mogli zaskoczyć naszych znajomych, albo po prostu móc sobie pozwolić na chwilę zapomnienia z niezwykle prostym deserem.

Torcik Raffaello – składniki

  • szklanka mąki
  • pół szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 3 szklanki mleka
  • opakowanie (200g) wiórków kokosowych
  • 3/4 kostki margaryny
  • 2 opakowania krakersów

Torcik Rafaello – przepis:

1. W garnku zagotować mleko z cukrem, dodać mąkę i cukier waniliowy. Po doprowadzeniu do wrzenia zdjąć z ognia i przestudzić.

2. Do przestudzonej masy dodać połowę wiórek kokosowych, margarynę i wszystko dokładnie wymieszać. Najlepiej aby margaryna byłą w temperaturze pokojowej.

3. Na krakersy nakładać łyżkę masy i następnie układać je na dnie blaszki, a następnie dołożyć masy(tam aby zużyć jej połowę) i wyrównać.

4. Na masę układamy kolejną warstwę krakersów posmarowanych masą kokosową. Wyrównujemy masę i posypujemy ją wiórkami kokosowymi.

5 Comments

  1. Przymierzam się już od dłuższego czasu do Rafaello na krakersach i nie mogę się zebrać. A to ciasto wygląda tak zachęcająco, że muszę je w końcu zrobić:) Wspaniałe:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.