Tarta z łososiem

Tarta z łososiem

Tarta to jedno z tradycyjnych dań kuchni francuskiej, może występować na słodko np. jako deser, ale doskonale nadaje się także na obiad lub kolację w wersji wytrawnej. W tym przypadku będzie to przepis, który doskonale sprawdzi się jako obiad.

Dla osób, które w piątki nie jadają mięsa, będzie doskonałym pomysłem na posiłek.

Składniki na tartę z łososiem:

  • 1 ciasto francuskie
  • 200 g mozzarelli
  • 1/2 szklanki śmietany ok. 150 ml
  • koperek – świeży albo suszony
  • 100-150g łososia wędzonego
  • 3 jajka
  • 2 pomidory
  • odrobina masła
  • sól, pieprz

Przepis na tartę z łososiem:

  1. Formę do tarty natłuszczamy odrobiną masła, tak aby ciasto nam do niej nie przywarło. Następnie formę wykładamy ciastem francuskim.
  2. Śmietanę mieszamy z jajkami i doprawiamy szczyptą soli i szczyptą pieprzu. Do masy dodajemy odrobinę koperku.
  3. Na tartę wylewamy masę śmietanowo- jajecznej, a następnie układamy na niej łososia i mozzarellę. W przypadku mozzarelli proponowałbym kupić taką mozzarellę w kostce, a nie kulce w zalewie. Niestety w przypadku tej drugiej podczas pieczenia na tarcie zostanie dużo zalewy i nasza tarta będzie bardzo wodnista.
  4. Na wierzchu tarty układamy plasterki pomidora i posypujemy resztą koperku.
  5. Pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 180 st. C.

Tarta z łososiem

Tarta z łososiem

 

Tarta z łososiem

Tarta z łososiem

Tarta z łososiem

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.