Tarta pomidorowo-serowa

Tarta pomidorowo-serowa - upieczona tarta

Można powiedzieć, że to mój „pierwszy raz”. Nigdy wcześniej nie przygotowywałem tarty. Miałem ochotę na coś w miarę prostego, ale za to bardzo smacznego. Wzorując się na przepisach dostępnych w internecie postanowiłem przygotować tartę pomidorow0- serową z dwoma rodzajami serów. Nie chwaląc się ale tarta pomidorowo-serowa wyszła pyszna :)

Czas wykonania: średni
Poziom trudności: średni
Liczba porcji: 4 porcje

Tarta pomidorowo-serowa- składniki:

  • ciasto francuskie (dla leniwych, może być gotowe)
  • 2 jajka
  • ser żółty (10 dag mozzarella i 20 dag gouda)
  • 3 – 4 pomidory
  • śmietana (18 %) – 250 ml
  • pieprz, sól, bazylia
  • cebula

Tarta pomidorowo-serowa -składniki

Tarta pomidorowo-serowa- przepis

  • układamy ciasto w formie do tarty, wyrównujemy brzegi, nakłówamy dno widelcem i wkładamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200 st C (na dnie możemy ułożyć talerz, aby ciasto za mocno nie urosło)
  • ścieramy na tarce (na grubych oczkach) ser – mozzarella oraz gouda
  • kroimy pomidory w 1/8, a następnie wybieramy łyżeczką z nich miąższ aby, tarta nie była zbyt wodnista
  • kroimy cebulę w paseczki
  • do miski wbijamy 2 jajka, dodajemy śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną bazylii i mieszamy
  • do przygotowanej masy dodajemy starty ser, mniej więcej 3/4, resztą posypiemy po wierzchu
  • układamy na zapieczonym cieście pomidory, cebulę i całość zalewamy przygotowaną masą
  • na wierzchu posypujemy pozostałym serem i możemy ułożyć resztę ciasta (jeśli nam zostało)
  • całość wstawiamy do piekarnika (200 st. C) na 20 minut

Tarta pomidorowo-serowa - układamy ciasto w formie

Tarta pomidorowo-serowa - Dodanie sera żółtego

Tarta pomidorowo-serowa -przygotowanie masy

Tarta pomidorowo-serowa - układamy składniki

Tarta pomidorowo-serowa - upieczona tarta

Tarta pomidorowo-serowa - gotowe danie

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.